Ministrul Agriculturii Dacian Ciolos a discutat cu Ministrul Economiei si Finantelor Varurajan Vosganian pe tema reducerii din nou a accizei la motorina folosita in agricultura, pana la nivelul de 21 euro/tona.
"Am avut ieri o discutie cu ministrul Finantelor, pentru a lua in discutie cat mai rapid o reducere totala permisa de reglementarile europene, pana la 21 euro pe tona, si un mecanism de aplicare foarte clar. (...) Noi am prezentat solutiile noastre si speram ca va veni initiativa din partea lor in perioada imediat urmatoare pentru a incepe sa lucram", a declarat marti Ciolos.
El a adaugat ca spera ca fermierii sa beneficieze de noua reducere de anul viitor.
Acciza la motorina a fost majorata la 1 ianuarie cu 5,6%, la 325 euro pe tona, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.
Guvernul a decis in luna iulie reducerea accizei la motorina folosita in agricultura cu 0,65 lei pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar. Astfel, nivelul platit de agricultori a ajuns la 80,97 euro pe 1.000 de litri, beneficiind de o reducere de 193,6 euro/1.000 de litri, potrivit Hotararii de Guvern.
Asociatiile de producatori agricoli au aratat ca reducerea nu este suficient de mare si au cerut ca taxa sa fie la nivelul de 21 de euro pe tona.