Proprietarii aproximativ un milion de masini care nu si-au incheiat asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) vor avea surpriza sa nu mai poata circula cu respectivele autoturisme, din cauza ca le vor fi radiate. Si asta, pentru ca Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) vor elabora, pana la sfarsitul anului, un proiect de lege care va reglementa procedurile privind radierea din circulatie a autovehiculelor neasigurate. Presedintele CSA, Nicolae Crisan, a declarat ieri ca „aproximativ un milion de autovehicule sunt neasigurate. Pentru a corecta aceasta situatie, Ministerul Administratiei si Internelor va introduce un element in plus in modul de intocmire a raportarilor, si anume suspendarea din oficiu“. Dupa compararea datelor CSA privind asigurarile auto si numarul total al inmatricularilor, institutiile vor intocmi o lista cu proprietarii ale caror autovehicule nu au o situatie clara. Acestia vor fi chemati, prin intermediul unei scrisori recomandate, sa clarifice situatia autovehiculului.
„Suspendarea din oficiu va fi valabila sase luni, perioada in care proprietarul trebuie sa rezolve problema. Daca nu o va face, autoritatile vor proceda la radierea oficiala a vehiculului“, a adaugat Crisan.
Potrivit presedintelui CSA, proiectul de act normativ va fi promovat in regim de urgenta pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2006. „Obiectivul noului act normativ este cresterea gradului de cuprindere in asigurare a autovehiculelor, nivelul minim propus de Uniunea Europeana fiind de 90% din numarul total al inmatricularilor“, a mai aratat oficialul CSA.
Din informatiile prezentate de presedintele CSA, reiese ca ponderea autovehiculelor asigurate se situeaza intre 65-70% din parcul auto inregistrat la nivel national. Pe de alta parte, conform datelor Directiei Politiei Rutiere, numarul autovehiculelor luate in evidenta depaseste 4,3 milioane. Acest lucru inseamna insa ca numai vreo 25% dintre masinile inregistrate in prezent nu au asigurare.