Costul asigurarii obligatorii auto, cunoscuta si sub numele de RCA, va creste anul viitor cu maximum 50%, conform ultimelor calcule facute de autoritatea de reglementare si control de pe piata asigurarilor. Motivul este cresterea limitelor de despagubire in cazul in care masina este implicata intr-un accident, dar si unificarea RCA cu polita Cartea Verde.

Cresterea propriu-zisa a cuantumului politei RCA se va situa in 2005 intre 35 si 40%, ne-a declarat Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In conditiile in care de anul viitor Comisia de Supraveghere va liberaliza partial tarifele la RCA (oferind societatilor de asigurare libertatea de a urca sau cobori preturile in limita a 10% fata de nivelul stabilit de CSA), valoarea acestei polite va avea un plus de maximum 50% fata de acest an. “Societatile de asigurare vor trebui sa hotarasca daca va fi profitabil sa vanda politele la un pret mai mic decat cel de referinta“, a mai aratat Crisan.
In ultimii doi ani, RCA s-a scumpit cu 30% in fiecare an. Cresterea mai mare din 2005 este motivata de majorarea limitelor de despagubire si de unificarea RCA cu asigurarea Cartea Verde.
De altfel, limitele de raspundere a companiilor de asigurari trebuie sa ajunga pana in 2007 la nivelul existent in Uniunea Europeana. Pe de alta parte, scumpirea este cauzata si de unificarea asigurarii valabile pe teritoriul Romaniei (RCA) cu cea valabila in strainatate (Cartea Verde).

Dotarea tehnica va conta foarte mult in autorizarea pentru RCA 2005

Crisan a reamintit ca, incepand de anul viitor, firmele de asigurare autorizate de Comisie sa incheie polite RCA vor trebui sa treaca de o selectie foarte riguroasa. Noutatea este ca va conta foarte mult in autorizarea unui asigurator dotarea tehnica a acestuia. “Poate chiar peste 40% din decizie se bazeaza pe componenta IT“, a declarat presedintele CSA.
El a mai spus ca a fost deja angajata o firma de consultanta si audit in IT care sa furnizeze Comisiei “un raport independent si impartial“ asupra posibilitatilor tehnice ale operatorilor de pe piata asigurarilor.
Acest raport este 90% gata in acest moment si va fi discutat in perioada imediat urmatoare in Consiliul CSA, a apreciat Crisan.
Scopul principal al raportului este de a identifica posibilitatile societatilor de asigurare de a se integra intr-un sistem unic de date, in vederea realizarii unei baze de date comune intre Ministerul de Interne si asiguratori.