Patronatul din Industrie si Comert, in parteneriat cu Primaria Oradea, a organizat, ieri, un seminar cu tema "Dialog economic interregional 2006", in incinta hotelului "Melody" din Oradea. La eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor locale din judetul Hajdú-Bihar, din Ungaria, oameni de afaceri romani si ungari. Din partea autoritatilor locale au participat Bíró Rozália, viceprimar al municipiului Oradea, si Aurelian Demian, din partea CJ Bihor. Din partea autoritatilor judetului vecin au participat Szoláth Tibor - vicepresedintele CJ Hajdú-Bihar si Rácz István - presedintele Camerei de Comert si Industrie Debrecen.
Scopul evenimentului a fost de a incheia noi parteneriate de colaborare economica intre cele doua judete si intre mediul de afaceri din Bihor si Hajdú-Bihar, mai ales ca, incepand cu 1 ianuarie, va disparea granita care a despartit atat timp cele doua etnii. De remarcat, in acest context, este Memorandumul semnat, recent, de cele doua guverne, roman si ungar, prin care cele doua institutii s-au angajat sa sprijine mediul de afaceri din Euroregiunea Bihor-Hajdú Bi-har, regiune care ofera oamenilor de afaceri o posibilitate majora de dezvoltare economica, apta sa asigure si sa mentina plus valoarea (adica profitul) in comunitatile noastre, nu asa cum a fost pana acum, cand firme straine produceau in regiune, iar profitul mergea in alte parti (de exemplu, industria lohn).
Szoláth Tibor, vicepresedintele CCI Hajdú-Bihor, a declarat ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, se va deschide usa oportunitatilor pentru tot felul de colaborari economice, dar, trebuie mentionat acest lucru in mod expres, vor fi si multi perdanti, intrucat concurenta va fi acerba.
"Experienta noastra acumulata dupa doi ani de aderare ne indreptateste sa va incurajam, dar si sa va avertizam cu privire la efectele aderarii. Administratiile locale din Hajdú-Bihar au ajutat puternic mediul de afaceri, oferindu-i consultanti si organizand tot felul de intruniri de instruire. Trebuie ca impreuna sa reusim sa atragem fondurile speciale transfrontaliere INTERREG 3, alaturi de celelalte fonduri regionale", a precizat reprezentantul CCI Hajdú-Bihar.
La randul sau, Rácz István, presedintele CCI din judetul vecin, a pezentat modul in care camera de comert a sustinut si sustine mediul de afaceri. In final, oameni de afaceri romani si maghiar au pus bazele unei cooperari si au discutat despre eventuale parteneriate de afaceri.