Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra" din Mangalia este, in perioada 29-31 mai, gazda conferintei "Turism, dezvoltare economica si ecologica la Marea Neagra", organizata de Fundatia Hanns Seidel. La seminar participa atat reprezentanti ai autoritatilor romane implicate in turismul romanesc in zona Marii Negre, cat si experti germani, din acelasi domeniu.
Sunt prezenti la lucrarile seminarului Ion Danut Juganaru, director general executiv al CCINA Constanta, Florentina Dospinescu, reprezentant ANTREC, Marian Zidaru, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Constanta, Aurora Mavrodin, reprezentant al Inspectoratului Protectiei Mediului Constanta, Indira Abdulvoap, economist, Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra". Dr. Jurgen Henkel, directorul Fundatiei Hanns Seidel, a aratat in cadrul conferintei faptul ca Romania se apropie tot mai mult de Uniunea Europeana, principalele obiective ale acestei aderari referindu-se la nivelul de trai dintre tarile deja membre si cele ce doresc integrarea. "Romania trebuie sa devina atractiva pentru investitori, iar pentru acest lucru trebuie sa concepem strategii de dezvoltare regionala. La nivelul Uniunii Europene exista astfel de organisme si fundatii care stimuleaza si sustin dezvoltarea regionala, estentiala pentru dezvoltarea economica. Dobrogea, cu litoralul sau, are un potential economic numai in timpul verii si cred ca factorii decizionali din Romania trebuie sa ia in calcul posibilitatile de prelungire a sezonului turistic, mai ales ca, la numai cativa kilometri distanta de zona aceasta exista o subdezvoltare economica evidenta", a declarat Jurgen Henkel.

Turismul cultural - exploatat la maximum in Dobrogea

Dezvoltarea economica din zona Dobrogei trebuie sa se bazeze, in acceptiunea specialistilor germani, atat pe turismul cultural (exploatarea urmelor grecesti si romane din zona, a manastirilor din regiune, a Pesterii Sfantului Apostol Andrei etc), cat si pe accentuarea protejarii mediului. In acest sens, reprezentantul Organizatiei "Mare Nostrum" Constanta, Cosmin Barzan, a aratat ca litoralul a inceput sa fie sufocat de dezvoltarea urbana agresiva, ce nu a putut fi controlata in nici un fel de autoritatile locale. "La Vama Veche acest lucru a inceput sa se schimbe abia de circa un an si jumatate, cand a fost conceput primul Plan de Urbanism General", a aratat reprezentantul "Mare Nostrum", care a tinut sa precizeze faptul ca, prin programul "Litoral Curat", in acest sezon estival au fost montate pe plajele dintre Vama Veche si Mamaia circa 300 de "module" (cosuri de gunoi) pentru selectarea diferentiata a deseurilor, pe trei categorii - hartie, plastic, gunoi menajer. In cadrul conferintei au mai fost si urmeaza sa mai fie prezentate planul de dezvoltare durabila in regiunea de sud-est, potentialul turistic al zonei de litoral, sustinerea proiectelor de dezvoltare a regiunii Marii Negre prin IMM-uri, modul de realizare a unui plan de dezvoltare regionala, pornind de la exemplul UE.