Asistam de cateva zile la o depreciere spectaculoasa a dolarului, atat in raport cu euro, dar si cu leul. Banca Nationala a Romaniei a cotat ieri un dolar american la valoarea de 2,59 lei, ceea ce reprezinta iarasi un record al ultimilor sase ani. Cum era de asteptat, de acest curs in scadere profita importatorii romani care cumpara din strainatate produse ale caror preturi sunt calculate in dolari si, bineinteles, populatia care a contractat credite in moneda americana. Mai mult, deprecierea dolarului ii bucura pe toti aceia care au chiriile calculate in dolari sau au de achitat facturi calculate in aceeasi valuta.
Analistii de la The Monney Channel sunt de parere ca devalorizarea dolarului, care favorizeaza importatorii in dolari, ar trebui sa aduca o ieftinire a produselor energetice, metalurgice sau a marfurilor din China care sunt calculate in dolari.
In ceea ce-i priveste pe romanii care au facut imprumuturile in dolari, ei pot simti aceasta apreciere a leului drept un bonus pentru perioada Sarbatorilor, mai sustin cei de la The Monney Channel.
Un reprezentant specializat in credite al Raiffeisen Bank ne-a declarat insa ca mai sunt doar putini romani care contracteaza credite in dolari.
De pierdut de pe urma acestor fluctuatii au cei care isi primesc salariile in dolari sau au economii in moneda americana. Desi unii analisti economici romani se asteapta ca in perioada urmatoare moneda americana sa se aprecieze, economistul-sef al Fondului Monetar International (FMI), Raghuram Rajan, a declarat pentru Reuters ca aceasta cotatie redusa a dolarului ar putea corecta, in parte, dezechilibrele provocate de deficitul comercial al Statelor Unite, iar declinul monedei americane ar putea continua.
"Pe termen mediu, deprecierea dolarului va facilita procesul de ajustare a dezechilibrelor. Intrebarea este ce inseamna termen mediu, in viziunea pietelor", a spus oficialul FMI.
In opinia sa, marile puteri trebuie sa se concentreze pe mentinerea avansului economic mondial si sa nu se lase influentate de fluctuatiile de scurta durata ale dolarului. Reuters reaminteste ca in ultimele doua saptamani cotatia monedei americane a coborat cu circa 3% in raport cu euro. (Mugur Cosmin)