Deputatii au decis ieri eliminarea accizelor pentru dublu radiocasetofoane, camere foto digitale, camere video si DVD recordere, precum si reducerea cotei TVA pentru biletele la cinematografe, aproband in acest sens doua amendamente.
Amendamentul privind biletele la cinematografe a fost propus de Kelemen Hunor (UDMR), care a invocat acquisul comunitar, dar propunerea fusese respinsa de comisie pe motiv ca pentru statele membre UE este vorba de o “decizie optionala“. Insa in plen, amendamentul a fost adoptat cu 112 voturi “pentru“, 108 “impotriva“ si 2 abtineri, astfel incat biletele la cinematografe vor avea o cota scazuta a TVA, de 16%, in loc de 19%.
Cea de-a doua modificare, mai ampla, a fost propusa de Varujan Pambuccian, care a prezentat datele rezultate in urma eliminarii accizelor la camerele digitale foto de la inceputul anului. El a invocat datele Asociatiei producatorilor si distribuitorilor de echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor, care totalizeaza 86% din cifra de afaceri in domeniu. Astfel, in primul trimestru din 2005, la bugetul de stat sumele colectate din marfa neaccizata au fost de trei ori mai mari decat in trimestrul I 2004, iar piata neagra a scazut de la 70%, in 2004, la 4% in prezent. Deputatii au adoptat ieri cu 127 de voturi “pentru“, 96 “impotriva“ si o abtinere, Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, cu amendamentele operate de Comisia de buget-finante.