Deputata PNL Lucia Varga sustine ca din cauza incompetentei actualului cabinet, respectiv a Ministerului Mediului, statul roman a ratat sansa de a putea incasa peste 3 miliarde euro.
Inca de anul trecut, in 22 iunie 2010, la dezbaterile in Parlament ale "Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.29/2010 privind valorificarea surplusului de unitati ale cantitatii atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto", am atras atentia ca Romania pierde bani in fiecare zi deoarece nu s-au facut demersurile pentru tranzactionarea certificatelor verzi. De asemenea am aratat ca in 2009, puteam vinde un certificat cu 10 euro, astfel incat beneficiul statului roman ar fi fost de 3 miliarde de euro.
Acesti bani trebuiau folositi pentru finantarea proiectelor care au ca rezultat imbunatatirea calitatii mediului: proiecte energie regenerabila, alimentare cu apa si canalizare, impaduriri. De exemplu, cu acesti bani se puteau finanta peste 10.000 de parcuri in intreaga tara.
Insa Guvernul Boc a preferat sa imprumute bani de la FMI si de la Banca Mondiala si sa taie pensii, salarii si ajutoare sociale in loc sa guverneze responsabil si sa gestioneze profesionist aceasta oportunitate pe care o avea Romania.
Demisia presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului nu este in acest caz suficienta. Responsabilitatea politica revine intregului Guvern si Ministrului Mediului care are in subordine ANPM dar si directii specializate in cadrul ministerului, directii care nu au asigurat asistenta necesara adoptarii cadrului legislativ necesar.
Este inca o dovada a politizarii excesive a instututiilor statului si a faptului ca promovarea in functie se face numai pe baza carnetului de partid. Acest lucru arata clar inca o data ca Guvernul Boc/Basescu/Udrea este acolo doar pentru a satisface interesele clientelei politice si pe cele personale. In orice tara din lume acest prejudiciu urias trebuia sa aiba drept rezultat o demisie a cabinetului.
In cazul in care acest Guvern si Ministrul de resort nu isi asuma politic acest rau facut Romaniei, voi propune Grupului Parlamentar PNL initierea unei motiuni simple prin care sa cerem demiterea tuturor celor responsabili.