Potrivit Legii contabilitatii
nr. 82/1991, agentii economici, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate si de reglementarile contabile aplicate, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale la
31 decembrie 2006, la administratiile financiare teritoriale.
Smaranda Scridon (foto), directorul executiv al DGFP Bihor, informeaza ca situatiile financiare anuale se vor intocmi avandu-se in vedere formatele prevazute in reglementarile contabile conforme cu Directiva IV a CEE. Astfel, Ordinul Ministrului Finantelor 1.752/2005 prevede ca persoanele juridice care depasesc limitele a doua dintre cele trei criterii de marime: total active - 3,65 milioane de euro, cifra de afaceri neta - 7,3 milioane de euro, numar mediu de salariati - 50; precum si societatile tranzactionate, intocmesc situatii financiare anuale care cuprind bilant, cont de profit si pierdere, situatia modificarilor capitalului propriu, situatia fluxurilor de trezorerie, note explicative la situatiile financiare anuale. Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" si formularul "Situatia activelor imobiliare".
Celelalte persoane juridice intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind: bilant prescurtat, cont de profit si pierdere, note explicative la situatiile financiare anuale simplificate. Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" si "Situatia activelor imobilizate". Pentru situatiile financiare ale anului 2006, incadrarea in criteriile de marime se efectueaza la finele exercitiului financiar al anului 2006, numai pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale anului 2005. Persoanele juridice vor procura de la unitatile teritoriale ale Directiei Generale a Finantelor Publice discheta continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, urmand sa depuna la administratiile financiare de domiciliu ale agentilor economici discheta si situatiile financiare anuale listate, semnate si stampilate, impreuna cu o copie a raportului administratorului, procesul-verbal al adunarii generale a actionarilor ori asociatilor, raportul auditorului financiar sau cenzorului, declaratia scrisa data in baza Legii 82.
Depunerea de catre agentii economici a situatiilor financiare la 31 decembrie 2006 la administratii se va efectua pana la termenele prevazute: 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv 30 mai 2007 - persoanele care aplica IFRS, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv 30 aprilie - persoanele care aplica reglementarile contabile conforme cu directivele europene. Persoanele juridice care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 31 decembrie vor depune o declaratie pe proprie raspundere in acest sens, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv 1 martie.