Romania Libera informeaza: Finante personale. Dobanzile la depozitele in lei au atins in ianuarie cel mai mic nivel din istorie.

Cat de avantajos mai este depozitul bancar

Cu tot cu inflatia imensa din Romania, depozitul in lei ramane, in cele mai multe situatii, mai avantajos decat cel in euro. RL va prezinta care sunt acele situatii.
Aproximativ 20% din romanii activi economisesc lunar bani intr-o forma sau alta. De cele mai multe ori ei aleg sa isi plaseze economiile in banci si reusesc sa puna deoparte, in medie, aproximativ 100 de euro pe luna sau 20% din venitul lor. Cu toate ca Romania este, in continuare, tara cu cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana si cu toate ca recesiunea economica a dus dobanzile la depozitele in lei la minime istorice, bancile locale ofera dobanzi foarte bune in comparatie cu alte tari din Europa. O persoana care intentioneaza sa economiseasca in banci trebuie sa stie insa ca destinatia banilor este un factor care trebuie sa stea la baza alegerii monedei pentru depozit. Mitul economisirii in euro ca umbrela antiinflatie ramane doar un mit in conditiile in care dobanzile la euro sunt la jumatatea celor pentru lei.
Cum economisim avantajos
69% din romanii care economisesc o fac pentru ca se asteapta la un viitor mai sumbru. Cu alte cuvinte, ei strang bani pentru eventualitatea in care le scad veniturile sau, mai grav, raman fara un loc de munca. Destinatia banilor economisiti o reprezinta cheltuielile curente. Pentru produsele alimentare, in ciuda inflatiei, mai avantajoasa este economisirea in lei pentru ca ofera dobanzi duble fata de euro. Oricum, in cazul in care alegeti sa economisiti in euro inflatia se va vedea in cursul de schimb in conditiile in care, pretul alimentelor, de exemplu, este in lei. Pe de alta parte, in cazul cheltuielilor cu chiria sau cu telefonul mobil este avantajoasa economisirea in euro pentru ca preturile la aceste servicii depind si ele direct de euro.
Optim: 65% depozite in lei, 35% depozite in euro, maturitate la 3 luni.
20% din romani economisesc pentru viitorul copiilor. In acest caz sunt recomandate formele de economisire pe termen lung in euro in conditiile in care Romania va adopta oricum, pana la urma, moneda europeana. Pe de alta parte puteti beneficia de dobanzile mai mari de conjuctura prin constituirea unor depozite in lei pe termene scurte care sa fie reinnoite.
Optim: 100% in euro, maturitati cat mai lungi.
Mix intre lei si euro cu scadente scurte in perioadele in care dobanzile la lei sunt crescute.
12% din romani economisesc pentru vacante. In cazul in care vacanta este in afara tarii, este avantajoasa economisirea in euro. In cazul in care alegeti o excursie in tara, leul ramane cea mai buna optiune.
Optim: in tara - 100% in lei cu scadenta la trei luni. In strainatate - 100% in euro cu scadenta la un an.
11% din romani economisesc pentru a cumpara o locuinta. In conditiile in care piata imobiliara este in scadere si in conditiile in care economiile vor fi pe termen lung, iar pretul locuintelor este calculat in euro, moneda europeana este cea mai buna varianta.

Optim: 100% euro, scadente lungi

9% din romani economisesc pentru renovarea locuintei. In acest caz, produsele bancilor de economisire-creditare reprezinta o optiune de luat in seama in conditiile in care statul sprijina aceasta forma de economisire cu un "bonus" de pana la 250 de euro pe an.
Optim: 100% lei in sistemele de economisire-creditare.
9% din romani economisesc pentru a cumpara o masina.
Optim: 100% in euro, scadente scurte.
8% din romani economisesc pentru tratamente medicale.
Optim: in tara- 100% lei, scadenta la trei luni. In strainatate- 100% in euro scadente scurte.
6% economisesc pentru a-si achita datoriile.
Optim: 100% lei daca datoriile sunt in lei; 100% euro daca datoriile sunt in euro. Mix intre lei si euro, in functie de structura datoriei.
3% economisesc pentru haine.
Optim: 100% lei, scadenta la trei luni.