Cristian Tudor Popescu publica in Gandul articolul "Separarea coruptiilor in stat", pe care il puteti citi in continuare.
'Daca iesea Geoana presedinte?, iata intrebarea retorica pe care sustinatorii lui Basescu si-o pun pe piept ca pe o medalie de cand Bucatarul cu Retele C. Voicu se misca pe ecrane. Raspunsul subinteles este: "Cu Geoana presedinte, Voicu n-ar fi fost niciodata dat in presa, n-ajungea sa fie votata arestarea lui in Senat, dimpotriva, ar fi devenit ministru de Interne." Pe cale de consecinta logica, faptul ca Basescu e presedinte a dus la toate astea. Ce rezulta, tot logic, dintr-un asemenea rationament? Ca daca seful statului, M. Geoana, ii suna pe procurorii DNA si le spunea "Lasati-o mai moale cu Voicu, n-are timp sa-l arestati, trebuie sa ia Internele in primire" acestia se conformau mintenas, in loc sa protesteze public. Ca ei nu au curajul sa ceara arestarea lui Voicu decat daca la Cotroceni e adversarul PSD Traian Basescu. Deci, daca in Romania coruptia este in primul rand politica, anticoruptia, la randul ei, este comandata politic, procurorii fiind simpli executanti. Cred ca e o concluzie care poate anula satisfactia pentru victoria lui Traian Basescu.
Alte idei fixe vehiculate cu incapatanare in diverse interventii televizate.
- se repeta in nestire ca Justitia nu se face la televizor. Deoarece stenogramele au fost "scurse" in presa si cazul a fost tocat zile in sir pe ecrane, ba, ce sa vezi, s-a mai dat si muzica din "Caracatita", bietul Voicu e deja judecat si condamnat. Prin urmare, senatorii si judecatorii sunt considerati niste insi slabi de inger, care voteaza si judeca dupa ce vad la televizor. Pai, atunci, avem o problema mult mai grava decat cea a presei, alcatuirea Parlamentului si Justitiei din incapabili usor de manipulat. Presa e un animal care musca si mesteca, atunci cand are ce. E adevarat, si cand n-are.
- tot scandalul Voicu e o diversiune, o perdea de fum, caci de zile intregi nu se mai discuta problemele cu adevarat importante, pensii, salarii, preturi, somaj, ci doar despre stenograme. Dar cand vor inceta sa fie importante salariile, pensiile, somajul? Evident, niciodata. Si in tot acest timp nu mai discutam cazuri grave de posibile coruptie si trafic de influenta? Ce-i impiedica pe reprezentantii PSD sa refuze sa vorbeasca la televizor despre "perdeaua de fum" Voicu si sa insiste pe problemele "cu adevarat importante"? Cat priveste preferinta presei, poate excesiva, pentru anumite subiecte, o priveste, inca n-au ajuns politicienii sa faca sumarul in redactii.'