Oamenii de afaceri avertizeaza ca decizia Guvernului de a demisiona va crea blocaje la nivelul deciziilor economice, avand in vedere ca va urma o perioada tensionata. Demisia Cabinetului Tariceanu va spori incertitudinile legate de Romania, iar discutiile privind o eventuala amanare a momentului aderarii la Uniunea Europeana se vor amplifica.

Desi au tot criticat masurile Guvernului, in special cele luate de ministrul de Finante, oamenii de afaceri din Romania considera ca decizia Guvernului de a demisiona va avea efecte negative asupra mediului de afaceri.
“Va avea loc un blocaj decizional la toate nivelurile, deci mediul economic va avea de suferit. In ceea ce priveste investitiile, cele care sunt deja realizate in Romania nu vor fi afectate pentru ca au la baza studii de piata. Problema va fi pentru investitorii noi care vor evita sa dezvolte afaceri pe piata romaneasca“, a declarat secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.
In opinia reprezentantilor Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului (CPISC), recentele manifestari ale clasei politice romanesti nu pot fi calificate decat drept “o intolerabila iresponsabilitate“, iar Guvernul a “intors spatele“ mediului de afaceri.
“Constatam cu dezamagire ca echipa care a promis sa guverneze “cu fata la mediul de afaceri“ ne intoarce acum spatele. Dupa un lung sir de decizii, multe luate in exces de zel de a aplica “constrangeri externe“, aceasta este lovitura de gratie data de clasa politica mediului de afaceri romanesc“, mentioneaza oficialii CPISC. In ceea ce priveste nivelul investitiilor straine, acestea nu vor fi afectate de hotararea Cabinetului Tariceau, potrivit presedintelui Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana-Maria Cristina, care recunoaste totusi ca lucrurile nu vor fi simple in perioada urmatoare.

Scheele: totul depinde de Guvernul interimar

Demisia Guvernului va spori si incertitudinile legate de Romania, iar discutiile privind o eventuala amanare a momentului aderarii la UE se vor amplifica, spune Nick Eisinger, director in cadrul Agentiei de rating Fitch.
“Alegerile anticipate vor spori cu siguranta incertitudinile in Romania. Este important de vazut cat de repede vor avea loc acestea si daca reformele vor avea de suferit in perioada de interimat“, a mai precizat Eisinger, citat de Mediafax.
Alegerile anticipate ar fi organizate in toamna, exact in aceeasi perioada in care Comisia Europeana va publica raportul de evaluare. Iar raportul in cauza este capital pentru deciderea datei aderarii.
Integrarea in Uniunea Europeana nu va fi insa afectata in cazul in care Guvernul interimar va continua angajamentele asumate, este de parere seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat joi ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, pentru angajarea procedurilor necesare declansarii alegerilor anticipate.
“I-am anuntat pe membrii Cabinetului ca eu consider ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, sa angajam procedurile necesare pentru declansarea alegerilor anticipate“, a spus premierul, precizand ca decizia de demisie este irevocabila.
Si asta, dupa ce Tariceanu a sustinut in repetate randuri ca cine isi asuma riscul amanarii aderarii Romaniei pentru 2008 acela poate vorbi despre anticipate.