Schimburile comerciale cu statele membre UE din prima luna de la aderare au adancit deficitul comercial al Romaniei pana la 1,06 miliarde de euro, potrivit estimarilor Institutului National de Statistica (INS). Acest nivel este cu 66,4% mai mare fata de cel inregistrat in ianuarie 2006, in valoare de 423 milioane de euro.
Deficitul de peste un miliard de euro din ianuarie rezulta din diferenta dintre exporturile FOB, care au insumat doua miliarde de euro, si importurile CIF, care au fost de circa trei miliarde de euro.
Comparativ cu ianuarie 2006, exporturile exprimate in euro au crescut cu 10,7%, iar importurile au crescut cu 25,4%. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost in ianuarie 2007 de 3,5 milioane de euro, reprezentand 73,3% din total exporturi si, respectiv, 71% din total importuri. Deficitul in comertul intracomunitar a fost de 709 milioane de euro, de peste doua ori mai mare decat in ianuarie 2006, cand a inregistrat nivelul de 310 milioane de euro. Soldul negativ al balantei comerciale cu alte tari decat cele membre UE a fost de 352 de milioane de euro, aproape neschimbat fata de prima luna din 2006.
Intensificarea schimburilor comerciale cu statele comunitare se datoreaza in principal aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, fapt ce a presupus eliminarea taxelor vamale in raport cu tarile membre si adoptarea politicii comerciale comune a blocului comunitar. (M.H.)