Balanta schimburilor comerciale s-a inclinat in partea importurilor, soldul negativ fiind de peste sapte miliarde de euro, adica cu 41% mai mare decat in primele sapte luni ale anului trecut, potrivit unor date de la Institutul National de Statistica (INS). In iulie, importurile au depasit exporturile cu peste 1,2 miliarde de euro.
In primele sapte luni, exporturile FOB au insumat 14,8 miliarde de euro, cu 18% mai mult fata de perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Importurile CIF au totalizat aproape 22 de miliarde de euro, valoare mai mare cu 25% fata de aceeasi perioada a anului anterior, se mai arata in comunicatul INS.
De asemenea, statisticile indica o accentuare a dezechilibrului comercial, intrucat la sfarsitul lui iunie deficitul era in crestere cu 37,8% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut.
ßi asta pentru ca in iulie exporturile FOB au insumat doua miliarde de euro, fiind mai mari cu 10% fata de a saptea luna a anului trecut. Importurile CIF au totalizat 3,4 miliarde de euro, inregistrand un avans de aproape 24% fata de iulie 2005.
Cu o pondere de 67,3% la exporturi si 62,4% la importuri, Uniunea Europeana ramane principalul partener comercial al Romaniei. Pe tari, cea mai importanta destinatie de export a fost Italia (18,6%), care a detinut si prima pozitie in functie de provenienta importurilor (15,5%). (M.H.)