In conditiile in care oficialii de la Bucuresti sustin in continuare ca economia romaneasca este pe un trend ascendent si chiar ca s-a "supraincalzit si a inceput sa duduie", iata ca deficitul balantei comerciale s-a majorat in primul trimestru cu 49,5%, la 2,354 miliarde de euro.
Potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS), majorarea deficitului se datoreaza mentinerii unui ritm mai ridicat de crestere in cazul importurilor decat al exporturilor. Astfel, in primul trimestru al acestui an, Romania a exportat cu 21,9% mai mult fata de primul trimestru al anului 2005, dar si importurile au fost cu 28,4% mai mari decat cele din anul precedent.
Ca un exemplu, valoarea exporturilor in martie a fost cea mai mare consemnata lunar dupa 1990, dupa un avans de 20,7%, la 2,33 miliarde de euro. Importurile au avansat insa cu 25,9%, la 3,28 miliarde de euro.
Astfel, importurile de masini si de dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, care detin o pondere de 23,8%, au crescut cu 37,8%, la 2,03 miliarde de euro.
Romania a importat produse minerale de 1,497 miliarde de euro, in crestere cu 35,4%, aceasta categorie avand o pondere de 17,5% in total. O alta crestere semnificativa, de 35,1%, a fost inregistrata la categoria mijloace si materiale de transport. In structura exporturilor, cea mai mare crestere, de 46,4%, a fost consemnata la masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice.
Partenerul principal al Romaniei ramane Uniunea Europeana.