Decizia de calcul al taxei de poluare auto se emite in doua zile de la data solicitarii, iar pentru societatile de leasing termenul este de cinci zile, precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), intr-un comunicat. Astfel, contribuabilii care nu au inscrise emisiile de CO2 in cartea de identitate a vehiculului vor trebui sa se adreseze Registrului Auto (RAR) pentru aceasta operatiune, intrucat emisiile sunt necesare la calculul taxei pe poluare pentru autovehiculele din categoria M1 (cu rulaj mediu anual de 15.000 km - n.r.) cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 si Euro 6.
Vechimea autovehiculului pentru calculul taxei de poluare auto se determina in functie de data primei inmatriculari si nu pe baza anului fabricatiei. Pentru autovehiculele care urmeaza a fi inmatriculate in Romania, incepand cu 1 iulie, persoana in numele careia se inmatriculeaza autovehiculul trebuie sa faca dovada platii taxei pe poluare. ANAF mai precizeaza ca acei contribuabili care nu mai detin dovada platii taxei speciale (de inmatriculare auto) trebuie sa solicite administratiei fiscale eliberarea unei copii dupa documentul de plata existent la unitatile Trezoreriei Statului in momentul depunerii cererii de restituire. In plus, contribuabilii care de la data platii taxei speciale si pana la solicitarea restituirii diferentei de taxa si-au schimbat domiciliul vor depune cererea la organul fiscal in a carui evidenta se afla la data depunerii cererii. Daca la organele fiscale se depun documente justificative, certificate sau alte inscrisuri intr-o limba straina, acestea vor fi insotite de traduceri in limba romana, certificate de traducatori autorizati. Persoanelor care fac dovada achitarii taxei speciale pentru autovehicule, potrivit Codului fiscal, li se va restitui la cerere suma platita in plus. Restituirea taxei nu este posibila daca autovehiculul a fost vandut.
Pentru a atesta data primei inmatriculari a autovehiculelor in alte state este nevoie de un document eliberat sau autentificat de o autoritate din tara de unde a fost achizitionat autovehiculul (de regula documentul are acelasi continut cu cel din cartea de identitate emisa de RAR). Data primei inmatriculari se preia din documentul autentificat, prezentat de contribuabil.