Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a descoperit erori in sute de mii de contracte. Proprietarii de autoturisme care nu au incheiat RCA vor fi instiintati de politie ca au certificatele de inmatriculare ale masinilor suspendate.
Sute de mii de soferi care au incheiat polite RCA trebuie sa mearga din nou la agentii de asigurari pentru a-si corecta datele gresite inscrise in contracte. Erorile au fost descoperite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care a comparat datele transmise de companiile de asigurari cu cele ale masinilor inmatriculate la politie. CSA lucreaza de cateva luni la constituirea bazei de date comune CEDAM privind asigurarile RCA. Dupa ce va fi pusa la punct, arhiva CEDAM va permite autoritatilor sa suspende automat certificatele de inmatriculare ale autovehiculelor fara asigurare. Potrivit CSA, mai bine de un sfert din cele 2,7 milioane de polite care trebuie transmise de companiile de asigurari catre baza de date comuna CEDAM fie inca nu au ajuns la aceasta, fie au ajuns cu erori. Erorile sunt puse in special pe seama agentilor de asigurare, care, in goana dupa incheierea cat mai multor polite RCA, au gresit datele de identificare din contracte. Uneori s-a gresit numarul sasiului, alteori numarul de inmatriculare al masinii etc. Pana acum, CSA le-a amanat asiguratorilor de mai multe ori termenul de corectare a erorilor, ultima data-limita fiind 15 martie. Ultimatumul a fost valabil pentru politele incheiate pana la sfarsitul anului trecut, cu valabilitate si dupa 1 aprilie 2006. Pentru celelalte asigurari, incheiate in cursul lui 2006 (a caror valabilitate se intinde si pe o parte din anul 2007, cand politele RCA si Cartea Verde vor fi unificate) termenul-limita este 1 aprilie. Presedintele CSA, Nicolae Crisan, a avertizat companiile de asigurari ca risca amenzi consistente in cazul in care nu-si corecteaza erorile. Dupa statistica CSA, cele mai multe erori le-au avut UNITA si ASIROM, cu 20-22% din politele RCA.
Asiguratorii dau vina pe agentii volanti
Reprezentantii din Dolj ai companiilor care figureaza cu cele mai multe erori in ceea ce priveste politele RCA, UNITA si ASIROM sustin ca societatile dispun de sisteme informatice performante, care le permit sa depisteze la timp eventualele erori. Cu toate acestea, recunosc ca agentii de asigurari mai fac greseli in completarea politelor. "Noi avem un sistem informatic nou, care merge perfect. Asigurarea se face in baza certificatului de inmatriculare al autovehiculului. Volantii, pe care noi nu i-am agreat, mai incheie polite dupa cele vechi, fara sa mai ceara certificatele. Volantii sunt un fel de mercenari, care nu vor decat comisioane mari. Daca exista greseli, acestea se perpetueaza. Probabil ca volumul mare de erori aparute la compania noastra se datoreaza si volumului mare de polite incheiate", a declarat Claudiu Radu, director UNITA, sucursala Dolj.
La randul sau, Marius Flori, directorul sucursalei Dolj a ASIROM, a precizat si care sunt cele mai frecvente greseli ale agentilor de asigurare. "Greselile sunt inevitabile, pentru ca agentii de asigurari completeaza politele in graba. Seriile de sasiuri contin multe caractere si se poate gresi. De asemenea, se mai pot gresi numerele de inmatriculare si codurile numerice personale. Instruirea agentilor lasa de dorit. Unii au experienta de ani buni in domeniu si isi dau seama imediat ce privesc un certificat de inmatriculare, altii nu stiu prea bine", a afirmat acesta.
Potrivit datelor furnizate de comisarul Constantin Coanda, seful Serviciului de permise de conducere si certificate de inmatriculare din cadrul Prefecturii Dolj, in judet sunt inregistrate aproximativ 105.000 de autovehicule cu certificate de tip nou, eliberate dupa 1997, la care se adauga aproape 4.000 de autovehicule cu certificate de tip vechi. Proprietarii din ultima categorie risca suspendarea certificatelor si amenzi consistente in cazul in care circula pe drumurile publice fara a reinnoi inmatricularea.
"Incepand de la 1 aprilie, proprietarii de masini care au certificate nepreschimbate si circula pe drumurile publice risca suspendarea acestora si amenzi cuprinse intre 30 si 50 de milioane de lei vechi. De asemenea, dupa definitivarea bazei de date CEDAM, proprietarii de masini care nu au RCA vor primi acasa o instiintare din partea politiei prin care sunt anuntati ca au certificatele de inmatriculare suspendate. In cazul in care circula pe drumurile publice, ei pot primi amenzi atat pentru lipsa politei de asigurare, cat si pentru ca circula pe drumurile publice cu certificatul suspendat", a precizat Constantin Coanda.
Cum se verifica polita RCA
Situatia politei RCA poate fi verificata in baza de date CEDAM pe internet, la adresa www.cedam.csa-isc.ro, introducand fie numarul de inmatriculare, fie seria caroseriei. Astfel, proprietarii de autovehicule pot afla daca figureaza, la o anumita data, cu masina asigurata, dar si societatea la care au incheiat polita.