Moneda nationala va pierde teren fata de cea europeana pana la finele anului, potrivit estimarilor unor dealeri. Astfel, daca un euro era cotat ieri de BNR la 3,4261 lei, pentru finele anului acesta va urca la 3,45 lei, dupa cum estimeaza Rozalia Pal, senior economist UniCredit Romania. In ceea ce priveste moneda americana, cursul acesteia in raportul cu leul se va mentine constant pe final de an, la nivelul de 26,1 lei, preconizeaza Pal.
Principalele valute se vor deprecia insa pe termen lung in raport cu leul. Aceasta pentru ca "trendul de apreciere in termeni reali a monedei nationale va continua", anticipeaza Ionut Dumitru, manager departament Cercetare Trezorerie Raiffeisen Bank. "Anticipam ca leul se poate aprecia sustenabil in termeni reali cu 3-4% pe an, ceea ce ar putea permite o apreciere nominala de maximum 1-2% pe an", estimeaza Dumitru.
Principalii factori care vor conduce la aprecierea leului sunt "cresterile de productivitate in economia Romaniei si influxurile de capital, atat investitii straine directe, cat si de portofoliu", considera reprezentantul Raiffeisen.
Pe langa intrarile de capital, Rozalia Pal apreciaza ca si speculatiile de pe piata valutara, vor conduce la intarirea monedei nationale.
Reprezentantul UniCredit arata ca "interventiile BNR si iesirile de capital, reprezentate de portofoliile de investitii pe termen scurt, contribuie la scaderea puterii monedei nationale". Pal este de parere ca banca centrala va continua sa intervina indirect pe piata valutara prin sterilizarea partiala a excedentului de lichiditate. Specialistul Raiffeisen vede ca principal factor de risc pentru cursul de schimb al leului deficitul comercial in crestere al Romaniei, care cauzeaza cresterea deficitului de cont curent.
Dumitru atentioneaza astfel ca riscul de depreciere a monedei nationale creste cu cat moneda nationala se apreciaza si mai mult. (M.H.)