Turistii romani au preferat pensiunile rurale si destinatiile externe pentru petrecerea Sarbatorilor de Paste. Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), numarul turistilor romani care au petrecut Pastele in strainatate, dar si in pensiunile agroturistice a crescut in 2005 cu aproximativ 10% fata de anul trecut. Cele mai cautate tari au fost Grecia, Turcia si Cehia, dar si destinatiile exotice ca Israel si Egipt.
In ceea ce priveste preferintele din turismul rural, si in acest an romanii s-au indreptat in cea mai mare parte spre zonele Bran-Moeciu si Bucovina. Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), ne-a declarat ca Maramuresul, nordul Olteniei, respectiv zona Gorj - Hateg, dar si Delta au fost alte cateva zone de atractie pentru romanii plecati sa-si petreaca departe de casa Sarbatorile de Paste. De altfel, reprezentanta ANTREC a apreciat ca, in aceasta perioada, aproximativ 15.000 de turisti romani si straini au ales pensiunile din cadrul asociatiei.
Vanzarile pentru Litoral si pentru statiunile montane au fost aproximativ la fel ca anul trecut, iar pentru statiunile balneo-climaterice s-a inregistrat o usoara scadere, una dintre cauze fiind conditiile meteo nefavorabile.
Mamaia a condus si in acest an in topul destinatiilor de pe Litoral alese de turistii romani, alte doua statiuni preferate fiind Neptun si Costinesti. Potrivit estimarilor ANAT, vanzarile pentru destinatia Litoral vor creste cu aproximativ 15% in sezonul 2005. Acest aspect nu este inca vizibil, pe de o parte din cauza vremii nefavorabile din perioada Sarbatorilor de Paste iar, pe de alta parte, din cauza ca majoritatea tinerilor care aleg sa-si petreaca ziua de 1 Mai pe Litoral merg pe cont propriu, se mai arata in comunicatul ANAT.