Autoritatile au reusit inca o data sa bulverseze intreg mediul de afaceri romanesc
(si nu numai) prin modificarile aduse Codului Fiscal. De data aceasta, pe langa majorari de impozite, oamenii de afaceri romani au fost obligati sa inghita si incredibilele balbe ale guvernantilor.

De-abia din 4 iunie vor intra in aplicare cotele de 10% impozit pentru veniturile din dobanzi, tranzactii imobiliare si castigurile obtinute din piata de capital. Aceasta este cea de-a patra amanare pentru introducerea noilor impozite.

Stupid, dar adevarat...

Cauza amanarii este de aceasta data foarte simpla: desi in lege, pentru majorarile de impozite era stabilit 1 iunie ca data de intrare in vigoare, parlamentarii au uitat sa treaca 1 iunie si ca data de intrare in vigoare a legii propriu-zise. Din acest motiv, desi presedintele a reusit sa semneze legea de la Tokio si sa o transmita prin fax chiar in ziua in care trebuiau sa intre in vigoare noile impozite, punerea in aplicare a acestor impozite a fost practic imposibila. Potrivit Constitutiei, in situatia in care nu este stipulata data de intrare in vigoare, orice lege nu poate fi aplicata decat la trei zile dupa publicarea ei in “Monitorul Oficial“. Pe de alta parte, in situatia in care intr-o lege este prevazut un alt termen de intrare in vigoare, acesta nu va putea fi aplicat pentru ca ar insemna o aplicare retroactiva a actului normativ respectiv. Mai trebuie spus ca inainte de aparitia legii in “Monitorul Oficial“, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care se amana, pana la publicarea in “Monitorul Oficial“, articolele din OU 24/2005 care urmau sa intre in vigoare la 1 iunie.

Nemultumirea mediului de afaceri, in crestere

In tot acest timp, cat guvernantii au incercat sa repare problema miscandu-se greoi si incoerent, reprezentantii mediului de afaceri s-au framantat incercand sa afle care sunt impozitele valabile si cum sa le calculeze. Trebuie spus ca brokerii si bancherii au fost cei mai afectati de erorile ce pareau fara sfarsit ale Guvernului si Parlamentului. Reamintim ca oamenii de afaceri au contestat vehement aparitia ordonantei (care modifica noul Cod Fiscal) amenintand chiar cu darea in judecata a Ministerului Finantelor Publice. Ei spuneau, la momentul respectiv, ca modificarile repetate aduse Codului Fiscal nu fac decat sa le dea peste cap planurile de afaceri si sa creeze un mediu de afaceri instabil si neprietenos.
In lumina noilor evenimente, patronii romani nu au primit nicidecum un ajutor din partea Executivului care sa-i faca sa fie increzatori in seriozitatea si profesionalismul acestuia, ci doar motive in plus ca sa fie si mai nemultumiti.