Cu toate ca acordul stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) va inceta in mod formal astazi, relatia cu organismul international va continua prin colaborarile curente cu expertii institutiei, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
"Nu vor veni experti ca sa facem bugetul, vin experti ai FMI cu care avem colaborari permanente, mai ales la Banca Nationala, pentru a vedea evolutia macroeconomica", a explicat Vladescu, incercand sa explice relatiile ulterioare cu FMI.
In octombrie, acordul Romaniei cu Fondul a luat sfarsit. Motivatia a fost ca expertii FMI ne-au impus o serie de restrictii care deveneau tot mai greu de acceptat, iar reprezentantii institutiei financiare au preferat sa intrerupa colaborarea cu tara noastra. Dintre motivele ruperii acordului au fost dezechilibrele majore din economie si lipsa de "cooperare" a autoritatilor. La momentul respectiv, parerile au fost impartite.
Unii au considerat evenimentul un dezastru, altii un lucru fara importanta, motivand ca politica economica adoptata poate sustine o crestere economica puternica si fara ajutorul Fondului.
In acest conext, negocierile au esuat, autoritatile de la Bucuresti respingand solicitarile institutiei financiare, care considera aranjamentul "deraiat". Alte aspecte subliniate de FMI ca fiind problematice au fost elaborarea nerealista a proiectului de buget pentru 2006 si a tintei de deficit bugetar, dezechilibrele macroeconomice (inflatie, deficit de cont curent), precum si derapajele in politica salariala si lipsa unor reforme structurale.
Desi expertii FMI au revenit la Bucuresti la finele lui ianuarie pentru consultarile macroeconomice anuale, nu s-au avut in vedere si discutii cu privire la acordul stand-by. Mai trebuie spus ca, dintre acordurile pe care Romania le-a avut cu FMI, de la inceputul anilor '90 pana in prezent, unul singur a fost finalizat. (C.B.)