De la 1 aprilie vom plati cu pana la 4% mai mult pentru energia electrica, potrivit presedintelui ANRE, Nicolae Opris. Acesta a precizat insa ca daca Electrica nu va reusi sa cumpere energie astfel incat sa-si acopere deficitul, pretul electricitatii va creste cu mai mult de patru procente.
In plus, Opris a aratat ca, daca la 1 aprilie va avea loc o crestere de 4%, o noua majorare a tarifelor nu va avea loc mai devreme de septembrie. Ultima majorare a tarifelor la energia electrica a fost operata la 1 decembrie 2006, cand pretul a crescut cu 4,72%. "In 2007, pretul la energia electrica va creste cu mai putin de 6%, pentru ca au crescut resursele hidro si cele de carbune. S-a anuntat un an secetos, dar noi (ANRE, n.r.) nu am contat pe resursele hidro", a afirmat Opris la audierile comisiei parlamentare care ancheteaza activitatea Ministerului Economiei si Comertului.
El a amintit ca cel de-al doilea reactor nuclear al Centralei de la Cernavoda va fi pus in functiune in septembrie.
Conform lui Opris, lipsa resurselor hidro va fi compensata, in viitor, de importul de energie, din Ucraina si Bulgaria, la preturi reduse fata de cele ale productiei nationale pe baza de carbune si gaze naturale.
"In Bulgaria, productia pe gaze si carbune este mai competitiva fata de cea din Romania", a adaugat Opris. Reamintim ca si ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, anunta recent ca in acest an tarifele la energia electrica vor fi majorate cu 1%-2% peste nivelul inflatiei din acest an. In acest sens, trebuie spus ca Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o rata a inflatiei de 4%, plus sau minus un punct procentual.
Aceasta inseamna ca, potrivit promisiunilor lui Vosganian, energia electrica nu se va scumpi mai mult de 6% in acest an.

Scumpiri pe categorii de consum

Institutul National de Statistica (INS) transmite pentru prima data preturile unitare la energia electrica si gaze naturale pe baza informatiilor furnizate de autoritatile de reglementare in domeniu. Referitor la preturile energiei electrice, INS ne-a prezentat ieri tarifele valabile la inceputul acestui an. Potrivit informatiilor de la INS, populatia cu consum mediu plateste cele mai mari preturi la energia electrica.
Astfel, in timp ce scumpirea de la 1 aprilie va scoate din buzunarul consumatorilor casnici cu cel mai mic consum doar 73 de lei vechi in plus pentru fiecare kilowatt consumat, categoria cu consum mediu va plati 150 de lei vechi/kwh in plus.
In cazul consumatorilor casnici, sunt definite cinci categorii, in functie de consumul anual si de locuinta standard, utilata cu aparatura electrocasnica. Astfel, vor plati doar 73 de lei in plus consumatorii casnici care locuiesc in apartamente de doua camere si folosesc curentul electric iluminat, radio, televizor, frigider si aparatura electrocasnica de mici dimensiuni. Aceasta categorie are un consum anual de 600 kWh si plateste cele mai mici tarife, de 0,1825 lei pe kWh. Cel mai mult vor plati in plus, adica 150 de lei vechi pentru fiecare kilowatt consumat, consumatorii casnici care locuiesc in apartamente de trei camere, cu suprafete in medie de 70 de metri patrati si care folosesc curentul electric si pentru masini de spalat. Aceasta categorie are un consum anual de 1.200 kWh si plateste cel mai mare pret, de 0,3767 lei/kWh.

La gaze, preturile nu difera mult

La gazele naturale, preturile nu difera foarte mult intre consumatorii industriali si cei casnici. Daca industria plateste un pret diferit in functie de cantitatea consumata, consumatorii casnici platesc acelasi tarif indiferent de consum. Acesta este de 30 de lei si 69 de bani pe gigajoule. La consumatorii industriali pretul variaza intre 30 de lei si 56 de bani si 24 de lei si 55 de bani pe gigajoule.