Jurnalul National publica articolul cu titlul "Tariceanu: Basescu si Boc se vad neprihaniti; masurile lor sunt incorecte economic, social si moral ", pe care il puteti citi in continuare.
'Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri, pentru Mediafax, ca presedintele Basescu si premierul Boc se vad ca "un fel de neprihaniti sositi pe scena politica romaneasca, care isi permit sa acuze pe altii", masurile anuntate fiind incorecte din punct de vedere economic social si moral
"Sunt masuri incorecte atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere moral si social. Economic, pentru ca Guvernul ar fi trebuit de peste un an si patru luni sa incerce sa adopte masuri pentru limitarea efectelor crizei printr-o serie de parghii pe care le are la dispozitie pentru repornirea economiei. Alegerea facuta de presedinte si de actualul Executiv a fost una de asteptare in asa fel incat sa se produca efectul de antrenare al economiilor occidentale, ceea ce este inacceptabil", a spus Tariceanu.
El a precizat ca toate tarile din UE au adoptat propriile pachete de masuri pentru limitarea efectelor crizei si repornirea economiei.
"Spuneam ca e o masura incorecta din punct de vedere moral si social pentru ca, in toata aceasta perioada de un an si patru luni, clientela politica a PDL a trait bine-merci din contracte grase, din posturi oferite in administratie, lucru care se vede din faptul ca numarul de bugetari a crescut. E incorect moral pentru ca daca pe de-o parte clientela politica a dus-o bine, si mai bine decat in trecut, acum factura crizei trebuie sa o plateasca toti cetatenii Romaniei, pentru ca toata lumea va fi lovita de aceste masuri, nu numai cei care lucreaza in sectorul bugetar. Scaderea salariilor cu 25% mi se pare o masura injusta, de o gravitate fara precedent", a spus fostul premier.
Liberalul s-a declarat surprins de faptul ca "presedintele a prezentat aceste masuri in locul Guvernului". El a criticat si "nonsalanta" cu care seful statului a prezentat masurile drastice pentru reducerea cheltuielilor, "incercand sa arunce vina in alta parte, la guvernele trecute care au marit salariile in perioada 2005-2008".
"Sigur ca salariile au fost marite pentru ca economia a permis acest lucru. Imi permit sa intreb retoric ce s-ar fi intamplat daca la finele anului 2008 as fi dat curs solicitarii presedintelui Basescu si a PDL de a majora salariile profesorilor cu 50%, pe care ulterior a trebuit sa o anulez printr-o OUG, dar care a ramas o promisiune de campanie a lui Basescu si a domnului Boc. Domniile lor acuza perioada cand PNL a fost la guvernare pentru ca a majorat salariile, dar iresponsabilitatea unor declaratii si unor solicitari de genul celor privind cresterea salariilor profesorilor unde sunt? Am impresia ca au uitat de ele. Ei se vad ca un fel de neprihaniti sositi pe scena politica romaneasca, care isi permit sa acuze pe altii, dar aceste acuzatii nu tin", a spus Tariceanu.
El a adaugat ca problema ar trebui discutata astazi strict de la ceea ce se intampla din 2009 incoace, de cand tara este guvernata de Basescu, Boc si de PDL.
"Constatam ca, in timp ce celelalte tari din UE si din lume care au fost afectate de criza au gasit solutii si incep sa vada luminita de la capatul tunelului - iesirea din criza -, Romania continua din pacate sa se afunde intr-o criza economica cum nu s-a mai vazut, care este insotita de aceste masuri dramatice de reducere a veniturilor salariatilor, de reducere a pensiilor si a indemnizatiilor de somaj, masuri care nu fac decat sa dovedeasca inca o data incapacitatea si nepriceperea actualului Guvern de a se ocupa de problemele economice cu care Romania se confrunta", a mentionat Calin Popescu Tariceanu.
In privinta aplicarii masurilor propuse de PNL, Tariceanu a apreciat ca se discuta despre un Guvern care "are alte optiuni, care sunt gresite".
"Deficitul Romaniei a crescut si in 2009, si in 2010, fara ca un leu sa fie investit in economie. Domnul Boc vorbea despre risipa in perioada anterioara, pai si acum ce se intampla? Romania in 2005-2008 nu a facut risipa, ci uriase investitii care s-au oprit. Dansii nu au inteles ca problema in sine e a deficitului bugetar, ci unde se duc banii. Daca se duc in buzunarele clientilor politici ai PDL, sigur ca va profita o mana restransa de oameni si o tara intreaga va avea de suferit", a precizat liberalul.
Intrebat daca Romania risca sa ajunga in situatia Greciei in cateva luni, Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca, la o prima vedere, Romania nu este in situatia Greciei, neavand o datorie publica atat de mare.
"Cred ca, daca in Romania in afara de aceste masuri grave, care afecteaza populatia, nu vor fi luate masurile despre care vorbesc de fiecare data si asupra carora instist de relansare economica, atunci probabil ca peste inca sase luni ne vom pune din aceeasi problema ca astazi, si anume ca bugetul nu este capabil sa asigure acoperirea cheltuielilor si vor trebui facute inca o data reduceri. Deci, nu aceasta e reteta. Reteta este repornirea economiei, restabilirea increderii intreprinzatorilor, consumatorilor, investitorilor, masuri de stimulare economica pentru pastrarea locurilor de munca sau pentru a se crea altele noi. Din toate aceste lucruri, Guvernul Boc nu a facut nimic si atunci criza se adanceste", a conchis Tariceanu.'