Bunuri scoase la licitatie sau disponibilitati din conturile bancare puse sub propire sunt cateva dintre masurile luate de finantistii galateni impotriva firmelor care au acumulat datorii la bugetul statului.

Aceste masuri au fost luate deoarece societatile aflate pe lista neagra a Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Galati nu si-au platit obligatiile datorate statului, motiv pentru care s-a trecut la urmatoarea etapa, si anume executarea silita. Masurile au dat roade, daca tinem cont de sumele incasate de fiscul galatean din vanzarea bunurilor mobile sau imobile sau poprirea disponibilitatilor din conturile bancare ale debitorilor.

Din conturile bancare in pusculita statului

Conform situatiei intocmite de catre Directia de Finante Galati, in primele 9 luni ale acestui an incasarile la bugetul statului ca urmare a infiintarii de popriri asupra disponibilitatilor din conturile bancare ale datornicilor s-au ridicat la 67.133.631 de lei. Potrivit purtatorului de cuvant al DGFPJ Galati, George Marinescu, cea mai consistenta suma care a ajuns astfel la pusculita statutului a fost de 3 milioane de lei si a "provenit" din contul bancar al firmei CCE Blue Telecom. De asemenea, au mai ajuns in vistieria statului nu mai putin de 1.301.458 de lei din contul bancar al firmei Comrimet SA Tecuci, 715.500 de lei din contul firmei Vitimas SA Tecuci, 567.716 de lei din contul firmei Mehid SA, 368.976 de lei din contul firmei Brico SRL, 355.204 lei din contul Serviciului Public Ecosal, 295.749 de lei din contul firmei Toremir SRL Tecuci.

Bunuri vandute pentru recuperea datoriilor

O alta masura luata de fiscul galatean pentru recuperarea sumelor acumulate de datornici a fost scoaterea la licitatie publica a bunurilor mobile sau imobile asupra carora s-a instituit sechestrul, potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscal. Astfel, s-au incasat 1,9 milioane de lei din vanzarea bunurilor firmei CCE Blue Telecom, 214.000 de lei din valorificarea activelor societatii Dongzen SRL, 92.785 de lei din vanzarea bunurilor firmei Metacom REP SRL, in timp ce din scoaterea la licitatie a bunurilor apartinand Agromec Cuca au ajuns la bugetul statului 60.464 de lei. Si bunurile societatii Termsal Tecuci au fost scoase la licitatie, fiind incasata astfel suma de 162.672 de lei, in timp ce prin vanzarea unor active apartinand societatii Constructii si Reparatii SRL au ajuns la bugetul statului 150.515 lei. "Cresterea gradului de conformare voluntara la declararea si plata pe parcursul anului in curs la 91% si, respectiv la aproape 80% denota responsabilitatea contribuabililor in relatia cu fiscul. Pe aceasta cale multumim celor care au inteles sa-si indeplineasca in mod corect obligatiile catre bugetul consolidat al statului, fapt ce are drept consecinta directa diminuarea cheltuielilor bugetare ocazionate de executarea silita a obligatiilor restante", a declarat directorul executiv adjunct al DGFPJ Galati, Clavinia Petrescu. Aceasta a mai adaugat ca si arieratele existente la data de 31 decembrie 2007 au fost reduse de la 186 la 75 de milioane de lei, iar din cele constituite in acest an, in suma de 564 milioane de lei, au mai ramas de recuperat la 30 septembrie doar 86 milioane de lei.