Ratele platilor esalonate catre bugetul de stat si datoriile lunare curente vor fi platite inaintea obligatiilor fiscale principale si a accesoriilor, care se vor achita in ordinea vechimii. In Dolj, conventiile de esalonare ramase in derulare se ridica la 1,5 milioane de lei. Masura a fost luata pentru micsorarea arieratelor, care genereaza accesorii mari.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a modificat de la 1 ianuarie 2007 ordinea stingerii creantelor fiscale. Noutatea intervine in cazul stingerii creantelor esalonate la plata, care capata astfel prioritate in fata obligatiilor fiscale principale si a accesoriilor. Intai se platesc sumele datorate in contul ratei din luna curenta a graficului de esalonari si obligatiile fiscale curente, de care depinde mentinerea acordarii inlesnirilor la plata. In cazul neplatii acestora, graficul de esalonari se anuleaza. Pentru obligatiile fiscale principale si accesoriile aferente acestora, stingerea se efectueaza in ordinea vechimii, cu exceptia celor pentru care s-a inceput executarea silita.
Dupa stingerea integrala a obligatiei fiscale principale celei mai vechi se platesc si penalitatile aferente acesteia. Obligatiile cu scadente viitoare se platesc abia dupa indeplinirea pasilor anteriori, ca si pana acum. Vechimea obligatiilor fiscale se determina dupa scadenta, iar vechimea accesoriilor (penalitatile) este data de vechimea impozitelor, taxelor si contributiilor care le-au generat. Potrivit reprezentantilor fiscului, masura luata de ANAF vine sa scada nivelul arieratelor in economie. "La data esalonarii, aceste creante generau deja accesorii, care cresteau o data cu vechimea datoriilor. Obligatiile fiscale principale nu vor genera accesorii la fel de mari ca si arieratele", a explicat Mihai Antonescu, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.
100 de esalonari anulate in 2006
Anul trecut, arieratele pe care fiscul doljean le avea de incasat de la contribuabili se ridicau la circa 900 de milioane de lei. Putine societati mai au insa in derulare conventii de esalonare a datoriilor, conform criteriilor stabilite prin lege. Astfel, potrivit datelor furnizate de DGFP Dolj, in prezent mai sunt in derulare 74 de conventii de esalonare la plata pentru diverse bugete, cu circa 40 de contribuabili inregistrati. Suma totala ramasa de achitat se ridica la aproximativ 1,5 milioane de lei. "In general, conventiile de esalonare au fost incheiate pe o perioada de cinci ani, pentru intervalul 2002-2007. Majoritatea sunt pe final. Anul trecut, pentru nerespectarea graficului de esalonare au fost anulate circa 100 de conventii de inlesniri la plata, pentru care s-au incadrat in jur de 60 de contribuabili. Suma totala a restantelor era de aproximativ 1.000.000 de lei. In general, se tin de ratele de esalonare cei cu creante foarte mari, pentru ca stiu ca daca nu le platesc la timp se vor ingloda si mai mult in datorii", a mai spus Mihai Antonescu.
Pana acum, creanta fiscala se stingea conform numarului de evidenta a platii inscris pe Ordinul de plata pentru Trezoreria statului. De la 1 ianuarie 2007, pentru plata sau declararea obligatiilor bugetare, contribuabilii nu mai au obligatia sa completeze rubrica cu numarul de evidenta a platii.