Romania se indatoreaza tot mai mult. Importam enorm si exportam foarte putin. Asta si pentru ca moneda nationala se intareste pe zi ce trece, ceea ce dezavantajeaza exportul produselor romanesti. La deficitul comercial foarte mare contribuie si relatia cu Rusia, tara de unde importam masiv gaze si nu prea exportam nimic. Aici, cauza poate fi si una politica. Una peste alta, dupa aderare, Romania a reusit trista performanta de a deveni o piata de desfacere rentabila pentru tarile UE si a continuat deteriorarea relatiilor comerciale cu Rusia. Toate acestea s-au reflectat in deficitul comercial, care a crescut la 4,046 miliarde de euro la finele lui martie, cu 72,1% mai mult decat dupa primele trei luni din 2006.

Potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS), o mare parte a deficitului din primele trei luni, de circa trei miliarde de euro, a fost determinata de schimburile cu state membre ale Uniunii Europene, care detin cea mai mare pondere in comertul exterior, de peste 70%.
Institutul explica acest deficit cu tarile UE prin faptul ca, in urma aderarii, Romania a eliminat taxele vamale in raport cu tarile membre si a trecut la politica comerciala comuna a Uniunii Europene.
Astfel, in martie 2007, exporturile FOB au insumat 9,167 miliarde de lei (2,71 miliarde de euro), iar importurile CIF au totalizat 14,03 miliarde de lei (4,16 miliarde de euro), potrivit estimarilor preliminare ale INS.
Comparativ cu a treia luna din 2006, exporturile au crescut cu 11,9% la valori exprimate in lei (16,2% in euro), iar importurile s-au majorat cu 21,8% in lei (26,5% in euro).
Fata de februarie acest an, exporturile au urcat cu 16,3% in lei (16,8% in euro), iar importurile au crescut cu 12,2% in lei (12,7% in euro).
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada 1 ianuarie-31 martie 2007 a fost de 16,96 miliarde de lei (5,01 miliarde de euro) la expedieri si de 27,13 miliarde de lei (8,02 miliarde de euro) la introduceri, reprezentand 70,6% din total exporturi si respectiv 71,9% din total importuri.
Anul trecut, deficitul comercial al Romaniei s-a majorat cu 44,4%, la 14,89 miliarde de euro, comparativ cu 10,31 miliarde de euro in 2005, potrivit datelor provizorii. Exporturile FOB au ajuns la 25,85 miliarde de euro, in crestere cu 16,2%, iar importurile CIF au urcat cu 25,1%, la 40,74 miliarde de euro. Comisia Nationala de Prognoza a estimat ca deficitul balantei comerciale la nivelul intregului an va fi de 17,87 miliarde de euro, pe baza unor exporturi de 30,25 miliarde de euro, in crestere cu 17%, si a unor importuri de 48,12 miliarde de euro, cu 18,1% mai mari ca in 2006.

Importurile din Rusia atarna greu in balanta

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, aprecia recent ca deficitul comercial al Romaniei este cauzat in principal de deficitul energetic cu Rusia si cel comercial inregistrat in relatia cu China. Potrivit ministrului, deficitul comercial al tarii noatre in relatia cu cele doua tari depaseste valoarea de sase miliarde de euro, sustine Vosganian, citat de NewsIn. Acesta a recunoscut si ca a doua cauza a deficitului comercial mare este reprezentata de importul masiv de bunuri tehnologice din Europa de Vest. La randul sau, fostul ministru delegat pentru comert Iuliu Winkler aprecia ca aderarea Romaniei la UE creeaza premisele necesare pentru diminuarea deficitului comercial al tarii noastre in relatia cu China, astfel ca exporturile romanesti in tara asiatica vor creste cu 30% in 2007, comparativ cu anul precedent.
Mai trebuie spus ca valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si China a fost de 2,4 miliarde de dolari in 2006, din care importurile reprezinta 2,18 miliarde de dolari, iar exporturile de 217 milioane de dolari, rezultand un deficit de 1,96 miliarde de dolari. Deficitul comercial cu China are cea mai mare valoare dupa cel in relatia cu Rusia, in valoare de trei miliarde de dolari, adica 3% din Produsul Intern Brut al Romaniei.