Complexul Energetic Craiova a somat ieri primaria si Regia de Termoficare cu sistarea furnizarii energiei termice catre distribuitorul de apa calda si caldura, din cauza nerespectarii graficului de reesalonare a platii unei datorii istorice de 920 de miliarde de lei vechi.
Doua treimi din craioveni, respectiv populatia racordata la punctele termice, ar putea ramane fara apa calda si caldura din pricina intarzierilor la plata energiei termice livrate de Complexul Energetic (CE) Craiova. Doar 180 de miliarde de lei vechi din buzunarele consumatorilor de caldura si apa calda au ajuns in conturile CE Craiova in perioada 1 aprilie 2006 - 15 august, dintr-un total de 460 de miliarde de lei, cat ceruse producatorul de energie termica potrivit unui grafic de reesalonare care expira la 31 decembrie 2006 si care cuprinde termenii de stingere a unei datorii istorice in valoare de 920 de miliarde de lei vechi. Din aceasta cauza, CE Craiova a somat ieri primaria si Regia Autonoma de Termoficare, unitatea care primeste energia termica si o distribuie mai departe populatiei sub forma de caldura si apa calda, ca va sista furnizarea materiei prime pentru incalzirea apei de consum si a locuintelor daca intelegerea parafata de CE si Termoficare nu va fi deindata indeplinita.
Directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache, a declarat ca singura solutie pentru stingerea conflictului ramane plata facturilor si a restantelor pe care le au asociatiile de proprietari catre Termoficare, acestia fiind singurii bani care ajung mai departe la CE Craiova. "Am cazut de acord cu CE asupra perioadei de reesalonare a datoriei istorice de 920 de miliarde, considerand ca, mai ales in timpul verii, populatiei ii va fi mai usor sa plateasca. Nu a fost asa, astfel ca noi nu am avut ce incasa si, implicit, ce vira catre CE. Este vorba de clientii deserviti de punctele termice, intrucat banii acelora care beneficiaza de caldura si apa calda de la centralele termice merg catre Distrigaz Sud. Oricum, o sa le solicitam o intrevedere pentru a identifica solutii", a declarat Tudorache. Directorul a mai spus ca toate sumele stranse de la craioveni sunt depuse in doua conturi bancare, din care CE si Distrigaz ii extrag, fara ca vreun leu sa mai treaca pe la Regia de Termoficare: "Pentru a evita orice suspiciune cu privire la intaietatea in achitarea obligatiilor catre furnizorii Termoficarii, am deschis conturi pentru fiecare dintre ei, iar banii pe care ii incasam drept contravaloare a apei calde si caldurii produse cu materia fiecaruia - energie termica si gaze naturale - merg automat in contul respectiv".
Complexul, obligat sa-si faca stocuri
Directorul CE Craiova, Constantin Balasoiu, este de parere ca, in ciuda somatiei pe care a trimis-o, situatia nu este atat de grava pe cat pare.
"Eu sunt convins ca vor plati, chiar daca, pe langa ce mai primim acum cu titlu de parti din datoria istorica, Termoficarea achita facturile abia la nivelul lunii iunie 2005, iar subventii nu mai sunt. Sper ca si craiovenii vor intelege ca noi avem mare nevoie de acesti bani, ca trebuie constituite stocurile pentru iarna de carbune si pacura cu care producem energia termica, si ca, de asemenea, avem si noi de achitat furnizorii nostri la scadenta si salariile minerilor", a spus Balasoiu.
Seful CE a recunoscut ca isi permite sa accepte inca aceasta stare de lucruri gratie unitatii de la Isalnita, care produce energie electrica si care este destul de profitabila, insa nu vrea ca indulgenta sa sa fie inteleasa gresit.
"Nu apreciez relatia comerciala dintre CE si Termoficare, din acest moment, ca pe un diferend, insa nici n-as vrea ca rabdarea sa-mi fie perceputa eronat. Complexul se descurca acum fiindca poate folosi o parte din fondurile centralei de energie electrica de la Isalnita, asta nu inseamna ca relatia dintre noi si municipalitate nu trebuie sa intre pe fagasul firesc", a mai aratat directorul Constantin Balasoiu.