Compania daneza Scan Energy ar putea sa instaleze, in perioada 2010-2012, turbine eoliene pe teritoriul Romaniei, reiese dintr-un comunicat al firmei germane Nordex, care a incheiat cu societatea daneza un contract pentru livrarea a 170 de unitati de generare pentru circa 500 milioane euro. Turbinele, cu o capacitate de 2,5 MW fiecare, vor fi instalate in Germania, Franta, Anglia, Spania, Italia, Polonia, Grecia, Croatia, Ungaria, Turcia si Romania, iar contractul reprezinta intrarea Nordex pe piata romaneasca. "Nordex are deja cote de piata de doua cifre in unele dintre aceste tari. Aceasta comanda reprezinta o oportunitate sa intram pe noi piete, precum Romania", a declarat directorul operational de marketing al Nordex, Carsten Pedersen.
Generatoarele de energie eoliana vor fi livrate intre 2010 si 2012, iar contractul prevede servicii de mentenanta acordate de producator pentru o perioada de pana la zece ani de la instalare.
In prezent, capacitatea de generare de energie eoliana in Romania se situeaza in jurul nivelului de 7 MW.
Transportatorul national de energie, Transelectrica, a primit cereri de racordare la retea a unor centrale eoliene care ar avea o capacitate totala de 12.000 MW, in conditiile in care cele doua reactoare operationale ale centralei de la Cernavoda, care au o putere instalata cumulata de circa 1.400 MW, produc 17-18% din necesarul de energie al Romaniei.
Potrivit companiei de stat, Sistemul Energetic National poate absorbi in prezent numai 3.000-4.000 MW de energie eoliana.