Perspectiva bancherilor este optimista pentru perioada urmatoare: lucrurile se vor calma pe piata valutara, daca va incepe Ford exporturile, iar romanii se imprumuta scump, din cauza riscului mare de tara. Dobanzile la credite se vor reduce gradual, dupa ce vor scadea mai intai dobanzile la depozite.
Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, a explicat, in exclusivitate pentru GdS, care va fi evolutia monedei euro, curs estimat de banca pentru finele anului. "Lucrurile se vor calma pe piata valutara pana spre sfarsitul anului, cand euro va fi sub 4,4 lei. Va fi undeva intre 4,38 si 4,4 lei. Grupul UniCredit se asteapta ca problemele legate de Grecia sa se rezolve pana in vara, astfel incat Grecia sa aiba un guvern credibil si sa isi pastreze acordul cu FMI. Noi credem ca nu va iesi din zona euro", a spus Bucsa, aflat la Craiova impreuna cu alti colegi din conducerea bancii, pentru o discutie cu ziaristii. In ceea ce priveste evolutia din ultima perioada a cursului de schimb care a condus, zilele trecute, pana la un maxim istoric al euro in raport cu leul (4,4652 lei pentru un euro), problemele vin din urma.
Ford poate aduce valuta in tara
Banca in cauza considera ca presiunea pe cursul de schimb va scadea din toamna, odata cu inceperea exporturilor Ford si a altor companii care au luat locul Nokia la Cluj. "Inainte de problemele tarilor din zona euro, Romania a avut alte probleme care au condus la acest curs leu/euro. Au scazut puternic intrarile de valuta in tara si aceste scaderi au avut doua cauze: exporturile care s-au diminuat, iar companiile au incasat mai putina valuta, si, cea de-a doua problema, investitiile straine au fost mai mici. Dar semnalele nu sunt chiar atat de negative. Din a doua jumatate a anului vor incepe sa exporte firme importante, cum ar fi Ford, precum si DeLonghi si Bosch, care au luat locul Nokia la Cluj", a precizat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank. El spune ca in partea a doua a anului va fi o oferta mai mare de valuta in tara. In plus, estimarile bancherilor sunt legate de faptul ca Ministerul Finantelor are la indemana rezerve importante de valuta, pe care le poate schimba in lei, pentru a efectua cheltuielile bugetare necesare.
Dobanzile la credite vor scadea treptat. Nu se stie cand...
Bancherii nu pot spune cand vor scadea dobanzile la credite, dar ei considera ca vom vedea mai intai o scadere a dobanzilor la depozite. "Marja intre dobanzile la credite si cele la depozite este mai mica in Romania decat oriunde in Europa. Problema noastra este ca resursele atrase sunt scumpe, adica platim foarte mult pentru depozitele constituite la banci. In trecut, dobanzile mai mari la depozite erau justificate de o inflatie mai mare. Acum, inflatia este 3%, pe cand dobanzile la lei, la depozite erau in aprilie undeva la 5,6%, in medie. Or, pentru a vedea o dobanda mai mica la credite, trebuie sa avem o dobanda mai mica la depozite. Acestea nu se pot reduce brusc, ci se vor reduce gradual. Nu putem reduce brusc dobanda la depozite, ca ne pleaca toti clientii. Usor, usor va creste creditarea in lei si aceasta inseamna normalizarea pietei bancare", a opinat Dan Bucsa. Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank a mentionat ca, in ultima perioada, in zona s-a reluat creditarea in lei pentru companii si pentru imprumuturi imobiliare. In ceea ce priveste creditele pentru companii, orice banca se uita la istoricul firmei care cere un imprumut.
Riscul de tara face bancile sa ne imprumute scump
Intrebat daca banca-mama din Austria ia in calcul riscul de tara al Romaniei, Dan Bucsa a explicat ca aceasta practica este a tuturor bancilor-mama care au subsidiare in Romania si ca riscul de tara face imprumuturile interne mai scumpe, in ciuda faptului ca banii din Europa sunt destul de ieftini. Iata care este mecanismul: "Banca ia in calcul si indicatorul CDS (Credit Default Swap - un indicator care arata riscul de tara - n.r.) atunci cand acorda un credit in valuta, fie ca este vorba despre banii bancii din Romania, fie ca este vorba despre banii veniti de la banca-mama. Orice banca e obligata sa ia in calcul riscul de tara. Degeaba sunt banii ieftini in Europa, adica dobanzile sunt mici si EURIBOR a scazut destul de mult, sub 1%, pentru ca riscul de tara este mare la noi, in ciuda resurselor financiare ieftine din exterior". Acest risc de tara pentru Romania este de 4,4%, pentru o perioada de cinci ani, iar CDS-ul pentru zece ani este si mai mare, de 4,9%. Bucsa sustine ca riscul de tara ridicat provine si din cauza faptului ca rata creditelor neperformante este la noi de 16% din totalul creditelor, astfel ca orice credit este considerat un risc pentru orice banca, mai ales pentru cele care sunt subsidiare ale bancilor straine. In plus, noi, romanii, ne imprumutam mai scump si din cauza faptului ca pentru creditele neperformante (creditele neplatite la termen de debitori) bancile sunt obligate sa constituie provizioane la BNR.