Cel mai tarziu astazi, se va semna contractul de preluare de catre stat a pachetului de 51% din actiunile companiei Daewoo Automobile Romania (DWAR) de la partea coreeana. Negocierile finale dintre statul roman si coreeni au inceput in urma cu doua zile si nu se stie inca pretul de vanzare pe care partea romana trebuie sa-l plateasca pentru a reintra in posesia fabricii de masini craiovene.
Acordul privind conditiile in care se va desfasura tranzactia ar fi trebuit sa fie semnat inca de la finele lui decembrie anul trecut, dupa cum declara atunci ministrul Economiei si Comertului, Codrut ßeres. Din anumite motive insa, acest lucru s-a amanat din nou, pentru ca negocierile sa inceapa in prima saptamana a acestui an. "Negocierile dintre partea coreeana si statul roman trebuie sa dureze trei zile, ceea ce inseamna ca, in mod normal, ele se vor incheia maine (n.r. - astazi, 6 ianuarie). Totusi, exista si posibilitatea ca acestea sa se finalizeze in seara asta (n.r. - ieri, 5 ianuarie)", ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Iuliana Dumitru. Ea insa nu a precizat valoarea la care actiunile vor fi cumparate si nu a confirmat nici suma avansata de ministrul ßeres anul trecut ca fiind cea dorita de coreeni, adica 60 de milioane de euro.

Tergiversari in serie

Preluarea de catre statul roman a actiunilor detinute de partea coreeana la Daewoo Craiova ar fi trebuit sa fie finalizata in toamna anului trecut, dar coreenii nu s-a putut decide intr-un fel sau altul. Trebuie spus ca discutiile pe aceasta tema s-au tot prelungit, daca se ia in calcul faptul ca reprezentantii MEC declarau inca din vara lui 2005 ca statul roman va fi majoritar la Daewoo Craiova in octombrie 2005. In ceea ce priveste intentia statului roman de a reprivatiza compania, pe aceasta tema se vor purta discutii dupa ce statul roman va reintra in posesia pachetului majoritar de actiuni Daewoo si dupa ce va face o noua evaluare a fabricii de automobile. Oficiali ai MEC declarau in urma cu cateva luni: "Vrem sa incheiem negocierile si sa semnam documentele, apoi sa facem o evaluare a companiei, dupa care sa lansam oferta pentru reprivatizare, cel mai sigur de la anul (n.r. - 2006)".
Mai trebuie spus ca publicatia franceza "La Tribune" a relatat anul trecut ca Renault este interesat de preluarea uzinei Daewoo de la Craiova. In trecut si despre General Motors se vehiculau informatii cum ca ar fi interesat sa preia producatorul roman de automobile, insa discutiile nu s-au concretizat printr-un acord.
Daewoo Motor detine un pachet de 51% din actiunile societatii de la Craiova. Diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova, la care statul controleaza 72,4% din actiuni.