Apele de suprafata si cele din subteran nu mai pot fi folosite de agentii economici daca acestia nu-si instaleaza aparate de masura, din pricina ca Directia Apelor Jiu nu mai emite autorizatie in cazul in care solicitantul nu-si masoara consumul.
Aproape 100 de agenti economici din Dolj nu au reusit sa obtina autorizatie din partea Directiei Apelor (DA) Jiu pe 2007 din cauza ca nu si-au instalat apometre pentru masurarea apei utilizate dupa extractia din subteran, prin puturi proprii, sau de la suprafata - rauri, lacuri - prin pompare, au aratat ieri reprezentantii DA Jiu.
Potrivit directorului institutiei, Stefan Stoica, obligatia beneficiarului de ape subterane sau de suprafata de a plati volumul determinat prin intermediul unui aparat de masura nu este noua, insa, timp de aproape doi ani, consumatorii persoane juridice au fost indrumati si chiar avertizati ca trebuie sa o respecte, in caz contrar nemaiprimind avizul de functionare al DA Jiu.
"Suntem, practic, la finalul unei campanii in care am insistat pe langa agentii economici sa intre in legalitate. Mai sunt multi care platesc la pausal, insa din acest moment nu vom mai elibera autorizatii firmelor necontorizate decat in cazuri speciale, de activitati cu impact social, dar si atunci numai cu termen de maximum 30 de zile pentru montarea apometrelor. Iar functionarea fara autorizatie este sanctionabila cu amenzi de pana la 70.000 de lei", a spus Stefan Stoica.
Fara autorizatia DA Jiu, nu poate fi eliberata nici autorizatia de mediu, astfel ca o firma care continua sa utilizeze ape de subteran sau de suprafata fara avizele DA Jiu si de mediu comite o dubla contraventie si poate fi sanctionata ca atare. Din totalul de 578 de utilizatori inregistrati la DA Jiu, in judetele Dolj, Mehedinti, Gorj si Hunedoara, 237 nu detin in prezent autorizatie valabila de la Ape, Doljul ocupand si primul loc la capitolul folosinte neautorizate - 92, pe aceeasi pozitie clasandu-se insa si la cele autorizate - 177.
Apa Dunarii, ieftina
Potrivit directorului DA Jiu, in Dolj utilizeaza ape de subteran si de suprafata agenti economici industriali, din domeniul pisciculturii si irigatiilor, ferme agrozootehnice si diverse. Contravaloarea apei este aceeasi, fie la pausal, fie prin apometru, diferenta de facturare constand in faptul ca la pausal sunt estimate niste consumuri in functie de robinete si caracteristici ale activitatii firmei, pe cand echipamentele de masura exprima exact volumul consumat. Cea mai scumpa apa este in acest moment cea din subteran, 45 de lei pentru 1.000 mc in cazul agentilor economici industriali si diversi - cum sunt spalatoriile auto, iar cea mai ieftina, apa folosita in piscicultura - 2,4 lei pentru 1.000 mc, indiferent de provenienta. Cu 35 de lei la 1.000 mc este facturata apa extrasa din rauri de agentii economici industiali si diversi, iar cu 3 lei/1.000 mc - apa din sistemele de irigatii, de oriunde ar fi adusa: din subsol ori din rauri. Apele captate din Dunare au acelasi pret - 4 lei/1.000 mc - pentru orice societate care le foloseste.
Apele din subteran sau din rauri folosite pentru uz casnic sunt gratis.