Sute de pensionari isi vand in aceste zile certificatele de actionari la SIF pentru a face rost de bani. Castigul obtinut in urma valorificarii actiunilor se duce pe lemne de foc, plata unor datorii si cumparaturi pentru Sarbatori.
Sute de pensionari olteni se inghesuie in aceste zile la cozi pentru a-si vinde certificatele de actionari obtinute prin programul de privatizare in masa, ca sa faca rost de bani pentru Sarbatorile de iarna. Fenomenul a fost remarcat si de brokeri, care spun ca in perioada Sarbatorilor numarul persoanelor in varsta care vin sa-si vanda cupoanele creste vizibil.
"A crescut numarul batranilor care vin sa vanda certificate pentru ca se apropie Sarbatorile si oamenii vor sa faca rost de bani. De obicei vand la pretul pietei ca sa faca rost de bani", a precizat George Ciobanu, director la INVEST TRUST Craiova, societate de servicii de investitii financiare.
La fel sustine si Cristinel Sandu Popescu, director la alta societate de brokeraj, VOLT INVEST SA Craiova: "Vin mai multi batrani ca de obicei. Acest lucru se intampla in fiecare an, de Sarbatorile de iarna si de Pasti. De obicei sunt persoane sarace, care detin actiuni bine cotate pe piata, in special la societatile de investitii financiare". Cozile se formeaza la biroul REGISCO din Craiova, pe unde cuponarii trebuie sa treaca obligatoriu pentru a-si obtine extrasele de cont fara de care nu-si pot vinde certificatele de actionari. Fiind singurul birou din Oltenia, oamenii strabat distante mari si stau la rand cu zilele pentru a apuca sa intre.
Capitalistii privatizarii in masa
Ieri, sediul era intesat de pensionari. Cei mai multi doreau sa-si vanda actiunile imediat, fara sa ia in calcul ca pretul acestora ar putea creste in scurt timp.
"Vindem actiunile pentru ca nu stim ce se intampla de la anul, cu intrarea asta in UE. Poate nu mai sunt bune, poate le pierdem. Avem si datorii multe de platit", se plangea Georgeta Coanda, o batrana de 70 de ani. Altii au fost manati la REGISCO de nevoi mult mai stringente.
"Eu sunt din Gorj. Am venit sa vand certificatul pentru ca imi trebuie banii pentru lemne de foc si pentru Sarbatori", a spus, la randul sau, Ilinca Draga, o pensionara care statea la coada.
Unele persoane s-au dumirit repede ca actiunile la SIF Oltenia produc bani frumosi si fac mai multe drumuri la Craiova, pentru a valorifica si certificatele rudelor.
"Am mai dat doua certificate saptamana trecuta. Acum a mai scazut pretul, am inteles ca e 31.000 actiunea, atunci le-am dat cu 34.000", spunea alta persoana din multime. SIF 5 Oltenia a fost din nou, ieri, unul dintre cele mai tranzactionate titluri de pe piata bursiera. Cele 2,9 milioane de actiuni tranzactionate au insemnat 9,16 milioane de lei, pretul de inchidere fiind de 31.000 de lei vechi pe actiune.