Recunoasterea in alte tari a diplomelor si calificarilor obtinute in Romania a fost, ani de-a randul, una dintre problemele majore cu care se confruntau romanii dornici de o cariera in strainatate. O data cu integrarea, aceasta problema este insa in curs de rezolvare.
Una dintre tarile in care romanilor le sunt recunoscute diplomele eliberate in Romania este Italia. Potrivit www.omfm.ro (site-ul Oficiului pentru Migrarea Fortei de Munca - OMFM), procedura de recunoastere a diplomelor eliberate in Romania cetatenilor romani care intentioneaza sa-si desfasoare activitatea in mod stabil in Italia difera in functie de profesia respectivei persoane. Autoritatea care elibereaza documentul de recunoastere a unei astfel de diplome este insa diferita in functie de profesie. De exemplu, in domeniul medical, statul italian recunoaste anumite profesii sanitare in baza unei diplome de studii pentru desfasurarea activitatilor de profilaxie, diagnoza, ingrijire si reabilitare.
Acte necesare pentru recunoastere in Italia
In ceea ce priveste domeniul medical, de exemplu, diplomele admise pentru reconoastere sunt legate, potrivit www.omfm.ro, de 31 de profesii dintre care medic chirurg, medic specialist, medic de medicina generala, dentist, veterinar, asistent medical, dietolog, logoped, masor. Potrivit reprezentantilor OMFM, pentru recunoasterea diplomei de medic chirurg, medic specialist, medic veterinar, farmacist, medic dentist obtinute in Romania, solicitantul trebuie sa depuna la Ministerul Sanatatii talian o cerere-tip impreuna cu urmatoarele documente:
1) fotocopia legalizata a diplomei pentru care se cere recunoasterea;
2) fotocopia autentificata a certificatului de abilitare pentru exercitarea profesiei;
3) atestat de conformitate privind denumirea specializarii si criteriile minime de formare, eliberat de autoritatea in care a fost obtinuta diploma;
4) "good standing" care va atesta ca persoana este posesoarea de drept a diplomei si ca nu exista limitari in ceea ce priveste exercitarea profesiei in tara de origine;
5) fotocopii ale tuturor documentelor enuntate;
6) lista tuturor documentelor prezentate, semnata de solicitant;
7) timbru fiscal de 14,62 euro.
Toate documentele redactate in limba romana trebuie sa fie insotite de traducerea in italiana a acestora, certificata de Ambasada italiana din Romania ori in cadrul unui tribunal italian. Fotocopiile documentelor trebuie sa fie legalizate de o autoritate italiana competenta ori de misiunea diplomatica italiana din tara noastra.
Ungurii recunosc si nivelul de calificare, si gradul de pregatire profesionala
Si persoanelor care se gandesc la o potentiala cariera in Ungaria le pot fi recunoscute diplomele si calificarile obtinute. Ungurii fac insa diferentiere intre recunoasterea nivelului de calificare si recunoasterea gradului de pregatire profesionala (potrivit www.omfm.ro, daca se doreste recunoasterea diplomei cu scopul de a se angaja este necesara parcurgerea ambelor procedee). Prin procedura recunoasterii nivelului de calificare se stabileste cu ce nivel de calificare este echivalenta in Ungaria (mediu, universitar, postuniversitar) calificarea certificata de diploma obtinuta in Romania. Prin recunoasterea gradului de pregatire profesionala se certifica faptul ca posesorul diplomei de calificare beneficiaza de cunostintele specificate in diploma si beneficiaza de cunostintele necesare obtinerii unei calificari similare in Ungaria.
Recunoasterea nivelului de calificare nu este posibila daca in sistemul de invatamant nu exista pregatire comparabila cu cea solicitata pentru recunoastere. In acest caz, persoana respectiva poate solicita insa o "informare" despre diploma prezentata, informare care inlesneste integrarea pe piata muncii a persoanelor care dispun de diplome care nu se pot obtine in Ungaria. Taxa pentru recunoasterea nivelului de pregatire este de 15.625 de forinti (Ft), taxa pentru recunoasterea gradului de calificare profesionala este de 46.875 Ft, iar taxa pentru procedeul comun este de 62.500 Ft.
Acte necesare pentru recunoastere in Ungaria
Diplomele de medici, farmacisti specialisti, precum si cele de asistenti medicali se recunosc de catre Oficiul de Recunoastere si de Administratie al Ministerului Sanatatii. In cadrul acestei proceduri, se pot conditiona efectuarea unui stagiu de pregatire, efectuarea unui examen de specialitate sau se poate impune completarea studiilor.
Cererea se depune pe formularul-tip si se anexeaza urmatoarele acte:
1) copie legalizata a actului de identitate;
2) copie legalizata a diplomei sau a certificatului de studii;
3) copie tradusa si legalizata a adeverintei eliberate de institutul de invatamant care a emis diploma ce demonstreaza durata studiilor efectuate, continutul acestor studii si promovarea conditiilor necesare acestor studii;
4) adeverinta care sa ateste faptul ca, din ultimii cinci ani, a lucrat legal in Romania, in domeniul sanatatii, cel putin trei ani;
5) taxa de administrare de 46.875 Ft;
6) taxa de expert de 5.520 Ft.
La acestea se poate anexa in copie tradusa si legalizata orice alt act care demonstreaza orice calificare suplimentara sau dovedeste o experienta acumulata in aceste domenii.