Dupa doua zile in care leul s-a apreciat considerabil fata de celelalte valute, situatia "s-a redresat". De pilda, moneda europeana a castigat 367 de unitati, ajungand la 39.814 lei, potrivit cursului oficial comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Si dolarul a mai crescut cu 240 de unitati, ajungand la 30.950 de lei.
Singura moneda care nu s-a apreciat in raport cu leul este tot leul, dar moldovenesc. Altminteri, leul moldovenesc a pierdut 5 unitati.
Moneda nationala si-a mai pierdut din avant la numai o zi dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca va promova o mai mare flexibilitate a cursului de schimb a leului printr-o limitare a interventiei pe piata valutara.
Isarescu a explicat ca o flexibilitate mai mare a cursului "este complementara trecerii la noul cadru al politicii monetare de tintire a inflatiei si a etapelor urmatoare de liberalizare a contului de capital".
Totodata, oficialul BNR a explicat ca decizia de a avea de acum inainte un curs mai flexibil intervine si dupa ce rezervele valutare ale Romaniei au crescut si au o puternica tendinta ascendenta. De altfel, Rezerva Internationala a bancii centrale (valute plus aur) tinde sa ajunga la 11 miliarde de euro in aceasta luna.
Pe de alta parte, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, ne spune ca aprecierea monedei nationale s-ar datora excedentului de valuta pe piata romaneasca. Si asta pentru ca imprumuturile si depozitele atrase de bancile romanesti de la alte institutii de credit au crescut cu aproape 60% (in primele noua luni), in principal pe baza liniilor de finantare acordate de bancile-mama din strainatate.