Surprize neplacute cu cardul. Acesta este unul dintre riscurile care trebuie avute in vedere in timpul unei vacante in strainatate, daca romanul doreste sa scape de grija portofelului. Si asta pentru ca nu toate cardurile emise in Romania sunt valabile si peste hotare



Fiecare tara, firma sau hotel are propriile reguli si poate refuza plata online. In acest caz trebuie "investigat" care dintre cardurile emise in tara noastra sunt valabile si in strainatate. Este bine de stiut ca cele mai sigure sunt cardurile emise sub brand-urile Visa si MasterCard, acestea fiind acceptate atat in spatiul european, cat si in cel extracomunitar.

Insa, pentru a elimina orice indoiala, este bine sa se ceara o explicatie unitatilor bancare de la care au fost luate cardurile. O alta posibilitate de identificare a cardurilor cu acoperire internationala o reprezinta verificarea inscriptiei de pe card. In cazul in care scrie "Valid only in Romania" inseamna ca nu poate fi folosit decat local. In caz contrar acesta are utilizare internationala.

Un alt aspect care trebuie urmarit in momentul in care se vor face plati on-line in strainatate este sa fie afisate siglele companiilor de plata (Visa, MasterCard), semn ca se accepta cardurile respective.

Comisioane

E bine de stiut ca unele banci percep un comision de 1% din suma cheltuita, atunci cand platile catre comerciantii din strainatate sunt facute cu cardul, contrar situatiei similare din

Romania, cand comisionul este 0. De asemenea, daca se vor retrage bani de bancomat, cota retinuta poate ajunge pana la 1,75% din suma.



Carduri de debit valabile peste hotare



BCR a scos pe piata carduri valabile atat in tara cat si in strainatate. Dintre ofertele bancii enumeram: BCR VISA Clasic International in euro si in dolari, BCR VISA Electron, VISA Clasic, BCR Maestro.

BRD are atat carduri in lei cat si in valuta care pot fi folosite sI peste hotare. Dintre acestea amintim: Maestro, Visa Classic lei, MasterCard Standard lei, MasterCard Standard EUR, VISA Gold in lei sau in USD.

Piraeus Bank a iesit pe piata cu cardul de debit Piraeus Visa Electron Shop&Cash.

Raiffeisen Bank a lansat cardurile de debit VISA Electron, MasterCard in lei precum si in dolari sau euro.