Directorul sucursalei galatene a unei firme de asigurare-reasigurare din Bucuresti s-a ales cu dosar penal, fiind prins de specialistii Serviciului Investigatii Fraude ca emitea tichete de asigurare RCA chiar daca nu avea dreptul. Acesta este numai unul dintre cazurile de frauda finalizate in sfera asigurarilor, alte doua fiind inca in lucru.

Falsuri cu ordin de la director

Chiar daca judetul Galati nu este in fruntea topului zonelor tarii unde politistii de la Economic au descoperit fraudarea sistemului de asigurari, asta nu inseamna ca acest fenomen lipseste cu desavirsire. De fapt "cruciada" gasirii fraudatorilor de la asigurari, actiune dictata de cererile repetate ale UE, este intr-un fel de-abia la inceput. Din datele primite din partea Inspectoratului Judetean de Politie reiese ca pina acum s-au identificat trei astfel de cazuri, dintre care numai unul este finalizat. Asta in ceea ce priveste descoperirea unor situatii in care infractiunea savirsita aduce dupa sine dosar penal si perspectiva unor ani petrecuti la inchisoare, pentru ca abateri privind sistemul asigurarilor se intilnesc mai des, dar acestea, de obicei, se sanctioneaza contraventional cu amenzi greu de trecut cu vederea. "Unul dintre cazurile de frauda la asigurari finalizate de catre lucratorii Serviciului de Investigare a Fraudelor este cel in care, la sucursala galateana a unei societati comerciale de asigurare-reasigurare cu sediul la Bucuresti, s-au descoperit ilegalitati privind vinzarea de asigurari tip RCA. Practic, in urma cercetarilor a reiesit ca directorul filialei a dispus functionarilor sai sa emita tichete RCA in conditiile in care sucursala din Galati nu era autorizata pentru a putea elibera acest tip de polite. Directorului sucursalei galatene i s-a intocmit dosar penal", a precizat ofiterul de relatii cu presa al Inspectoratului Judetean de Politie, subcomisar Stefan Gohoreanu.

Fenomen in extindere

Fraudele in asigurari, fenomen care este in expansiune odata cu diversificarea pietei de asigurari romanesti, tintesc, cel mai adesea, trei tipuri de servicii de asigurare. Astfel, in domeniul asigurarilor de autovehicule, cea mai frecventa modalitate de fraudare este cea prin care se incaseaza despagubiri de la societatile de asigurare in baza politei de raspundere civila RCA prin simularea de accidente auto in care sint implicate autoturisme care sufera avarii majore si autovehicule de tonaj mare care detin asigurari RCA. Diversitatea si noutatile produselor financiare dezvoltate pe piata asigurarilor din Romania, piata care se afla intr-o continua expansiune, a determinat si cresterea numarului de incercari de fraudare sau chiar fraudarea sistemului prin metode mai avansate. La nivelul intregii tari politistii au finalizat 41 de dosare in care sint cercetate 78 de persoane pentru 239 de infractiuni privind fraudarea serviciilor de asigurare. 68 de actiuni au fost declansate la nivel local si national pentru identificarea situatiilor de incalcare a legislatiei specifice. Ca urmare au fost solutionate 41 de dosare penale, dintre care 30 prin inceperea urmaririi penale si sapte prin declinare la Parchet. In aceste cauze au fost cercetate 78 de persoane care au savirsit 239 infractiuni, in special infractiuni de delapidare, inselaciune, abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals.



Parerea unui asigurator



Directorul adjunct al societatii de asigurare ARDAF, Daniel Firoiu, ne-a spus ca este absolut normal ca Politia sa investigheze astfel de cazuri in care asiguratii vor daune care nu li se cuvin. "Au existat dintotdeauna incercari de fraudare. Am avut si noi, in iarna trecuta, un astfel de caz, la Tulcea. Era vorba despre un asigurat, iar suma era destul de mare, 100 de milioane de lei vechi. A fost un accident, dar nu puteai sa nu observi ca acolo era ceva necurat la mijloc. Cum era si firesc am sesizat Politia care a demarat o ancheta", a declarat Daniel Firoiu.