CTP publica in Gandul articolul Prezint scuze d-lui Vladimir Tismaneanu, pe care il puteti citi in continuare.
"Hai sictir, Volodea!" Asa ar trebui sa-i raspund d-lui Vladimir Tismaneanu, pe potriva nivelului intelectual exhibat in replica d-sale la faptul ca i-am atras atentia in legatura cu atitudinea sau, mai exact, nonatitudinea fata de alegatiile "istorice" ale presedintelui Basescu. N-am s-o fac, nu vreau sa sporesc josnicia adusa pe lume in aceste zile de presedintele profesorului Tismaneanu si de profesorul Tismaneanu insusi.
"Cristian Tudor Popescu, cunoscutul filosemit si antifacist (sic), candva apologetul negationistului Roger Garaudy (e nevoie sa revenim la subiect, d-le CTP?) ma acuza ca am capotat la testul evreitatii, nu doar la acela al vocatiei mele intelectuale. A uitat de fostul sau coleg de la Adevarul, Sergiu Andon, autorul unui abject pamflet intitulat "Hai sictir, majestate".l
Asta a considerat a produce dl intelectual Tismaneanu dupa ce subsemnatul a observat, intr-un mod cat se poate de urban, ca pur si simplu nu are voie sa nu reactioneze la declaratiile d-lui Basescu, in calitatile d-sale de istoric al comunismului, autor al raportului Tismaneanu si, nu in ultimul rand, de cetatean de origine evreiasca. Citatul de mai sus e un pastos exemplu de argumentum ad hominem, in genul popularizat de Ralea, "Asa-mi trebuie daca stau de vorba cu o tuberculoasa!" sau, in istoria folclorului comunist, "Da‘ voi de ce-i omorati pe negri?!". In modul cel mai limpede, el poate fi desfiintat cu expresia pura si seaca a lui Maiorescu: "Nu e in chestie".
Nu e-n chestie, d-le profesor, daca eu sunt filosemit sau, cum josnic insinuati, antisemit. Daca asta ar fi subiectul, v-as spune ca sunt filosemit sau antisemit in aceeasi masura in care sunt filoroman sau antiroman. Iar in ce priveste pozitia subsemnatului fata de fascism, ma impingeti din nou sa folosesc cuvintele cu care incepe acest text.
Nu e in chestie apologia lui Roger Garaudy. Daca ar fi, v-as spune ca umflati lucrurile ca un veritabil agitator cominformist: am scris doar un articol critic, evidentiind ce mi s-a parut rational si ce nu intr-o carte de R. Garaudy, nicidecum o apologie a respectivului. Cat priveste amenintarea "e nevoie sa revenim la subiect, d-le Popescu?", mai, razboinicule, mai, ninja blog, am publicat articolul si intr-o carte, sunt dispus sa-l sustin in orice moment, nu cum faceti matale cu raportul ce va poarta numele, raport cu care dl Basescu tocmai s-a sters la gura.
Dar maximul jegoseniei agitprop il atingeti afirmand ca as fi uitat de Sergiu Andon, autorul pamfletului "Hai sictir, majestate". Mai intai, domnule istoric, profesor, om de stiinta, titlul exact al articolului in cauza, aparut in Adevarul, este "Fir-ai al naibii, maiestate!", sictirul e o minciuna din repertoriul dvs., ca sa dea mai bine la public denigrarea subsemnatului. Chiar in seara declaratiilor d-lui Basescu pe care nu va aranjeaza sa le comentati, am raspuns inca o data, la Realitatea TV, in legatura cu "Fir-ai al naibii, maiestate!". Am explicat ca dl Andon a introdus titlul si textul in ultimul moment, la inchiderea editiei, pe raspundere proprie, fara aprobarea Consiliului Director care conducea atunci ziarul Adevarul. Ani de zile am plecat capul si am cerut scuze in numele ziarului, delimitandu-ma de acel articol de cate ori eram intrebat. Cand dl Andon a cumulat inca un gest asemanator, de data asta in legatura cu Mihai Eminescu, a fost destituit din functia de membru al Consiliului Director si a parasit ziarul Adevarul. Dvs, d-le Tismaneanu, ati prezentat cuiva scuze pentru ce-a facut dl Basescu?
In rest, draga Volodea, daca dormi linistit, asa cum spunea dl Basescu ca va dormi dupa ce a citit in Parlament raportul Tismaneanu si i-a strans mana regelui Mihai, chiar imi prezint scuzele, pentru deranj.