Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) le cere proprietarilor de autovehicule, care au asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) valabila, sa verifice daca societatile de asigurare la care au incheiat respectiva polita au transmis corect datele catre CEDAM. Baza de date CEDAM este comuna asiguratorilor si Politiei si a fost creata cu scopul de a reduce numarul masinilor care circula fara RCA, adica ilegal. Mihail Tecau, directorul Departamentului Asigurari Obligatorii din cadrul CSA, ne-a declarat ca la prima comparare dintre datele Politiei si ale asiguratorilor nu au rezultat foarte multe erori, dar ca aceasta invitatie adresata soferilor de a controla datele existente despre ei in CEDAM "este o metoda in plus de verificare". Tecau ne-a mai spus ca in prima saptamana din aprilie se va face o a doua comparare intre datele despre asiguratii RCA existente la asiguratori si datele Politiei.
Potrivit unui comunicat al CSA, CEDAM poate fi accesata prin Internet la adresa http:// cedam.csa-isc.ro, pentru verificare fiind necesare introducerea numarului de inmatriculare sau a seriei de caroserie, precum si a datelor prin care se dovedeste incheierea politei RCA. Persoanele care nu au acces la Internet au posibilitatea sa verifice adresandu-se societatii de asigurare care a emis polita sau Serviciului Informare si Relatii Publice din cadrul CSA la telefoanele: 021/316.78.80, 021/ 316.78.81 - interior 221 sau, direct, la 021/316.78.62.
Potrivit datelor CSA, ponderea vehiculelor inmatriculate pentru care au fost incheiate polite RCA se situeaza intre 65-75%. Practic, doar trei din cele cinci milioane de autovehicule inmatriculate sunt asigurate.
CSA a autorizat 18 companii sa incheie polite pentru raspun-dere civila auto (RCA) valabile in 2006. (Simona Dobre)