Mii de salariati din marile fabrici din industria craioveana au fost concediati, iar Doljul este fruntasul tarii la numar de someri inregistrati. Viitorul nu suna bine.
Criza economica a secerat pur si simplu mare parte din industria craioveana. Platformele industriale ale orasului au trimis acasa mii de salariati in ultimele luni, iar perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare. Tonul a fost dat de combinatul chimic Doljchim SA - care a apelat la un program de protectie sociala, prin care a trimis acasa 100 de salariati. In ianuarie-februarie 2009, cei 600 de salariati ai combinatului au fost trimisi temporar acasa, ca urmare a scaderii pretului la amoniac pe pietele internationale din cauza crizei economice.

Cod rosu la Electropu-tere si Avioane

Salariatii de la Electroputere Craiova au negociat cateva luni cu patronatul numarul de salariati disponibilizati ca urmare a crizei. In aceasta luna, au plecat acasa 400 dintre cei circa 2.500 de salariati. Evolutia pietelor de locomotive si motoare electrice ar putea insa sa duca in viitorul apropiat la concedierea altor 600 care activeaza in acest sector.
"Daca afacerile din aceasta zona nu-si revin, este posibil sa mai plece oameni acasa", spunea recent Adrian Dimitriu, directorul general al Electroputere SA. La sfarsitul lui 2007, compania saudita Al Arrab Contracting Company a preluat un mamut care are in componenta cateva fabrici. Turnatoria a fost desfiintata anul acesta, iar altele au fost comasate intr-un plan de restructurare. Cu datorii de peste 50 de milioane de euro la stat, compania vrea sa vanda active de 50 de milioane de euro, dar nu are piata. Singurul business care merge in prezent este afacerea cu transformatoare, cu care Electroputere vrea sa intre pe pietele din Orientul Mijlociu (Iran, Irak, Siria, Arabia Saudita). Nu este exclus ca fabrica sa ramana in cele din urma cu 1.000 de salariati. Pe primul semestru din 2009, compania a raportat pierderi de patru milioane de euro, dar si o sporire cu 70% a afacerilor, comparativ cu 2008. Criza ar putea insa sa determine compania sa pastreze circa 1.000 de angajati, cei care activeaza in afacerile profitabile. Avioane Craiova se afla si ea in pragul colapsului. In septembrie, ar trebui sa se decida injumatatirea numarului de personal: 300 dintre cei 650 de salariati ar trebui sa plece acasa. Pe fondul lipsei acute de comenzi si fara un interes real din partea investitorilor pentru privatizare, fabrica ar putea fi lichidata.

Elpreco si MAT au probleme

Pana nu demult, Elpreco SA era unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata autohtona de prefabricate pentru constructii. Blocajul financiar i-a determinat pe unii clienti sa-i ceara falimentul pentru a-si recupera banii. Dupa ce litigiul s-a stins amiabil, fabrica a anuntat un program de restructurari: 200 de persoane (aproape 30% din personal) vor pleca acasa din cauza crizei de pe piata constructiilor. Fabrica de masini agricole si tractoare (MAT) SA Craiova este unicul producator autohton de tractoare agricole multifunctionale.
Cu toate acestea, criza nu a ocolit fabrica. "Au plecat acasa oamenii pensionati medical si cei care mai aveau putin pana la pensie (70 de persoane), am redus programul de lucru cu ziua de vineri, iar oamenii primesc 75% din salariu. Guvernul a promis ca introduce programul 'Rabla' pentru tractoare, dar nu a alocat bani. Cei care voiau sa cumpere nu au mai cumparat. Primariile au achizitionat tractoare in ultimul timp", a spus Costinel Nita-Tulitu, liderul de sindicat.
Nici domeniul energetic nu sta mai bine. Complexul Energetic (CE) Craiova disponibilizeaza in perioada urmatoare 150 dintre cei 2.400 de salariati care vor pleca acasa cu plati compensatorii.
"Nu vor intra pe lista singurii intretinatori de familie, in schimb, vor intra cei care mai au putin pana la pensionare sau unul dintre cei doi soti care lucreaza in complex", a precizat Costel Mitrut, liderul sindical.

Angajari duble pe timp de criza

In prezent, Doljul este judetul cu cel mai mare numar inregistrat de someri din tara - circa 30.000. Numarul somerilor a crescut cu circa 40% in perioada de criza. Cu toate acestea, ca rata a somajului (9,8%), judetul se afla pe locul patru in tara. Avem aici si o situatie interesanta: desi rata somajului a crescut, in perioada octombrie 2008 - august 2009 numarul angajarilor a fost aproape dublu decat cel al disponibilizarilor. Au fost disponibilizate 3.500 de persoane si au fost angajate peste 6.000. Singura explicatie este ca au fost angajati someri neinregistrati. Specialistii in resurse umane spun ca informaticienii, economistii, expertii contabili si inginerii sunt printre singurele meserii cautate pe timp de criza.