Romania se confrunta cu o criza puternica de ingineri pe piata fortei de munca, avand in vedere ca in tara noastra se formeaza, in medie, 20-25 de ingineri noi pentru a inlocui 100 de ingineri care se retrag din activitate, declara recent vicepresedintele AOAR, Constantin Savu.
"In Uniunea Europeana se formeaza 190 de ingineri la fiecare 100 ingineri retrasi de pe piata. De exemplu, in Germania apar 90 noi de ingineri la 100 de ingineri care se pensioneaza. Pentru Romania nu exista statistici, dar consider ca la noi apar numai 20 - 25 de ingineri noi la 100 de ingineri care se retrag din activitate. Dintre cei 20 - 25, doar o mica parte ramane in cercetare, proiectare si productie, restul emigreaza sau se angajeaza in alte domenii", a spus vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Constantin Savu, preluat de NewsIn.
Oficialul AOAR a mai spus ca in Romania se inregistreaza cel mai mare deficit de forta de munca, iar criza fortei de munca situeaza tara noastra pe un loc fruntas in lume.
Acesta este de parere ca in ultimii ani, aproximativ 3-4 milioane de oameni au plecat din Romania, din care o parte o reprezentau inginerii si muncitorii specialisti. Savu spune ca o piata numai cu cerere, dar fara oferta, nu constituie in fapt o piata. In opinia acestuia, structurile statului trebuie sa se asigure de stabilitate pe termen lung.