Fluctuatia de personal din cadrul companiilor private se va reduce, pe fondul crizei economice, ca urmare a amanarii planurilor de extindere ale firmelor si a prudentei manifestate de salariati in ceea ce priveste siguranta locului de munca, ceea ce va duce cresterea performantei acestora.
Oana Bolotan Datki, country manager al firmei de consultanta Consulteam, estimeaza ca fluctuatia angajatilor din companiile multinationale va ajunge in acest an la 17%, in scadere fata de 2007, cand a fost de peste 20%. Pentru 2009, aceasta estimeaza ca fenomenul se va reduce si mai mult, la 10%. "Este momentul de asezare a pietei si cu siguranta nu vor mai fi cereri de dublare a salariilor", a precizat reprezentantul Consulteam.
Directorul general al firmei de recrutare HART Human Resource Consulting, Madalina Balan, a apreciat ca, incepand cu luna octombrie, schimbarile locurilor de munca initiate de candidati au scazut simtitor. In plus, companiile care aveau planuri mari de expansiune sunt in expectativa sau chiar au renuntat, pentru o perioada, la aceste initiative, ceea ce antreneaza o diminuare a angajarilor. "Oamenii schimba in continuare pentru aceleasi motive pentru care o faceau si pana acum, respectiv dorinta de a evolua, de a invata lucruri noi, de a castiga mai mult sau de a schimba cadrul relationar perceput la un moment dat ca fiind toxic. La acestea se poata adauga acum si sentimentul de insecuritate fata de post sau companie, mai ales pentru cei ce lucreaza in industrii ce au fost imediat afectate de criza", a explicat Balan.
Specialittii din domeniul resurselor umane considera ca exista ti o parte pozitiva a crizei, mai exact o reorientarea a companiilor catre performanta angajatului. "Este momentul in care 'oportunittii', cei care isi schimbau job-ul la cateva luni si vanau salarii mereu mai mari, sa se linisteasca. Acestia vor fi ti primele victime ale unei potentiale reduceri de costuri. Cei care migrau de la o slujba la alta nu o vor mai putea face, pentru ca acum se cauta oameni cu experienta si cu rezultate, iar goana lor dupa salarii i-a impiedicat sa isi consolideze cu adevarat cunostintele si abilitatile", este de parere Marin Manolache, managing partener al firmei de recrutare Skill Team. El a adaugat ca, in prezent, angajatii refuza chiar si oferte cu un salariu dublu deoarece "pozitia in actuala organizatie le securizeaza castigurile".