Saptamâna trecuta, bancile europene au început sa resimta efectele crizei economice din SUA. Printre acestea, unele opereaza direct sau indirect în România - Raiffeisen, Erste Bank, Bank of Cyprus si Unicredit. BRD si Carpatica au avut si ele scaderi importante, iar Transilvania a scapat deocamdata, fiind suspendata de la tranzactionare. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a cunoscut saptamâna trecuta o perioada destul de agitata. Pe pietele financiare exista teama unui efect de domino, odata cu mutarea problemelor institutiilor financiare din SUA pe teritoriul UE. Dupa votul negativ de luni din Camera Reprezentantilor, planul Paulson, în valoare de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor din SUA, s-a bucurat miercuri de un vot pozitiv în Senat. Insuccesul planului în Camera Reprezentantilor a generat însa luni în SUA scaderi record ale indicilor bursieri, neadoptarea documentului ducând la temerea materializarii celui mai grav dezastru financiar din istoria Americii.Într-o singura zi, principalii indici ai bursei new-york-eze au cunoscut scaderi cuprinse între 7% si 9%. În consecinta, mai multe state europene (Anglia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Islanda, Germania, Franta) au intervenit saptamâna trecuta pentru salvarea anumitor institutii financiare de la colaps. Motivul principal a fost criza acuta de lichiditati pe piata interbancara, generata si de o scadere dramatica a încrederii în stabilitatea sistemului. Începutul acestei saptamâni a fost dominat de un pesimism ridicat pe toate pietele de capital. 
Bancile au dat tonul crizei în Europa Valoarea tranzactiilor efectuate pe piata de capital din România s-a mentinut la acelasi nivel ca saptamâna trecuta, fiind de 110,39 milioane de lei. Lichiditatea a fost ajutata de titlurile SIF Oltenia si de cele ale BRD - Groupe Societe Generale, acestea acumulând 20,53%, respectiv 13,82% din valoarea totala tran-zactionata. Cele cinci SIF au însumat 54,22% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat doar 7,44% din valoarea totala a tranzactiilor. Indicii bursieri au înregistrat evolutii mixte. BET a scazut cu 3,32%, valoarea de închidere a acestuia fiind de 4.368,95 puncte indice, în timp ce BET-FI a câstigat 1,96%, valoarea lui de închidere fiind de 27.513,75. Cele mai afectate de scaderi au fost bancile. Investitorii au penalizat cresterea riscului de investitie în actiunile acestora. În ultimele cinci zile, bancile listate pe pietele de capital din Europa de Vest au înregistrat deprecieri de pâna la 73,57% (Banca Glitnir - Islanda), iar 35 de banci au înregistrat scaderi mai mari de 10%. Printre acestea, sunt si banci care îsi desfasoara direct sau indirect activitatea în România: Raiffeisen Intl. (-19,6%), Bank of Cyprus (-15,41%), Erste Bank (-11,05%) si Unicredit (-10,30%). BVB a fost sensibila la evenimentele de pe piete externe. În primele doua sedinte din aceasta saptamâna au fost consemnate deprecieri semnificative, iar spre finalul intervalului - reveniri usoare.  
Institutiile financiare, pe minus la BVB 
Actiunile bancilor românesti listate au înregistrat si ele o volatilitate ridicata, abatându-se cu mult de la evolutia generala a pietei. BRD a marcat o depreciere de 8,8%, iar titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) s-au depreciat cu 20,46%, în conditiile în care BET a scazut cu 3,32%, iar indicele BET-C cu 4,81%. De la începutul anului, BRD a cunoscut o depreciere de 59%, iar actiunile BCC - de circa 40%. Tot de la începutul anului, indicele BET a scazut cu 55%, indicele BET-C, cu 50%, iar BET-FI, cu 65%. Titlurile Bancii Transilvania au fost oprite de la tranzactionare de pe 12 septembrie în vederea consolidarii valorii nominale, fiind scutite de deprecierile de pe piata de capital. „Ramâne de vazut cât de important este impactul crizei din perspectiva mediului de afaceri din România. Pâna la reluarea unui trend de crestere la bursa si a unui context mai favorabil în ce priveste piata creditului, cred ca putem vorbi de o dinamica mai moderata a profitabilitatii si a societatilor românesti listate, comparativ cu anii trecuti“, a apreciat Leonard Sonei, responsabil al agentiei Intercapital Invest Craiova.