Satmarenilor le-a inghetat valuta sub perna, in buzunare sau in conturile bancare. Deprecierea dolarului american si a monedei Euro in raport cu leul inregistrata in ultima perioada a avut drept consecinta faptul ca cei care au mizat pina acum pe depozite bancare sau pe tinutul banilor la saltea in valuta nu vind si nu se ating de ei pentru a evita pierderile, sperind inca intr-o revigorare a valorii valutei in raport cu leul pe piata de capital. In vreme ce bisnitarii mizeaza pe cistiguri de pina la 20% din suma investita in cumpararea de valuta. casierii de la casele de schimb valutar se pling ca atita vreme cit nu vinde nimeni valuta, ei n-au cum sa cumpere si sa revinda pentru profit, punind lipsa lor de activitate si pe seama faptului ca satmarenii cu venituri medii, unii dintre principalii lor clienti, isi pastreaza leii - lei, pentru cumparaturile de sarbatori...

Profitul caselor de schimb, diminuat de speranta satmarenilor la un euro mai valoros

Moneda Euro si dolarul american, considerate pina mai ieri drept o modalitate sigura de protejare a banilor de inflatie, le-a jucat o festa satmarenilor care au preferat sa-si pastreze economiile in valuta. Deprecierea masiva a acesteia in raport cu leul, de nebanuit in urma cu citeva saptamini, a avut ca efect gauri semnificative in bugetele precalculate ale celor care au reusit sa puna ceva bani deoparte. Potrivit declaratiilor acordate GNV de angajati din mai multe case de schimb valutar din Satmar, satmarenii tin de valuta ca de ochii din cap, in incercarea lor de a diminua piederea suferita in urma deprecierii valutei in raport cu leul. "Deprecierea valutei, care ar trebui sa fie, cel putin teoretic, un motiv suficient de puternic pentru ca volumul de tranzactii inregistrat la casele de schimb valutar sa creasca semnificativ, a generat o situatie mai neobisnuita. Cei care aveau bani si ii pastrau in valuta nu vin sa schimbe acum, la un curs care ii defavorizeaza si le cauzeaza pierderi de pina la 10%, ci prefera sa tina de dolari si de euro pina cind cursul va deveni acceptabil din punct de vedere al pierderii, sau, de ce nu, chiar profitabil” sustin acestia. Cit despre cererea de valuta de pe piata, ea exista, insa angajatii caselor de schimb sustin ca nu pot obtine beneficii semnificative de pe urma ei deoarece, in lipsa disponibilitatii satmarenilor pentru vinzarea de moneda straina, aceasta lipseste de nenumarate ori din sertarele cu bani ale caselor de schimb.

Bisnitarii apreciaza deprecierea valutei in raport cu leul drept "mediu propice pentru business”

Reactia speculantilor din piete difera net de cea a casierilor din casele de schimb. Bisnitarii din piata de alimente pe care i-am interpelat ieri ne-au declarat, sub semnul anonimatului, ca se declara fericiti de oscilatiile USD si monedei Euro: "In urmatoarea perioada, la o investitie de 500 de milioane de lei se va face un profit de cca. 100 de milioane. Un profit de 20% pe o investitie pe termen scurt nu e rau deloc, nu-i asa?”.

Ieri, in cautare de vinzatori de valuta si cu oscilatii mari la cursul de vinzare/ cumparare pentru USD si Euro care variau parca si in functie de vint, bisnitarii renuntasera la sloganul de intimpinare "Valuta, euro, dolari, telefoane?”, limitindu-se la "Dolari? Euro?”. Ei ofereau insa 36.500 pentru un euro si 26.500 pentru un dolar.

Cumpararea de valuta, descurajata prin cursul afisat la ghiseele bancilor si la casele de schimb

Ieri, casele de schimb valutar si bancile afisau diferente de pina la 4000 de lei intre cursul de vinzare si cel de cumparare al monedei americane. La doua case de schimb valutar din centrul Satmarului, situate la o departare de citeva zeci de metri una de alta, cursul de cumparare pentru moneda americana a fost 27.000 de lei, in vreme ce la vinzare, cursul afisat era de 29.500 de lei la una dintre ele si de nu mai putin de 30.500 de lei la cealalta. Potrivit angajatilor caselor de schimb interpelati, diferenta, menita sa-i incurajeze pe cei care vor sa vinda valuta, n-a avut succes. si bancile cu aceiasi politicam oferind la cumparare doar 37.000 pentru un euro, iar la vinzare 41.000 de lei