Clientii, micii comercianti si bancile comerciale se plang ca pe piata exista o cantitate insuficienta de moneda de valori mici. BNR sustine ca va mai dura pana cand toti banii noi de metal vor ajunge in posesia populatiei.
Micii comercianti craioveni se plang de lipsa de pe piata a monedelor noi, fapt pentru care acestia sunt de multe ori pusi in situatia sa nu poata da rest clientilor. Firmele acuza ca majoritatea bancilor comerciale nu au disponibilitati financiare in monede, asa ca nu se pot alimenta. Reprezentantii din sistemul bancar sustin, la randul lor, ca BNR este cea care nu a lansat mai multe monede pe piata. "In Craiova, nu exista moneda suficienta. Am fost pe la toate bancile si mi-au spus ca nu exista disponibilitate de metal din cauza ca nu s-au scos toti banii vechi de pe piata. Au numai monede de un ban. De 5, 10 si 50 de bani nu au. Dupa parerea mea, lipsa de moneda de pe piata va duce la cresterea preturilor de catre micii comercianti, pentru ca nu au de unde sa dea marunt ca rest", este de parere Bogdan Miuta, mic intreprinzator.
Criza scumpeste produsele
In unele cazuri, atunci cand clientii nu au marunt, comerciantii prefera sa iasa in pierdere cu 10 - 20 de bani decat sa schimbe sume mari. Reprezentantii bancilor spun si ei ca nu sunt alimentati de BNR. "Avem cateva societati care se intereseaza zilnic de monede de 5 si 10 bani pentru a putea da rest clientilor. Comerciantii se duc pe la toate bancile comerciale si nu au de unde sa ia marunt. Noi nu avem ce sa le facem. BNR nu alimenteaza bancile comerciale. Au spus ca pana pe 15 ianuarie situatia se va reglementa, dar uite ca nu este asa. O sa merg din nou la Bucuresti, sa vedem ce se intampla", a declarat Ileana Iovan, responsabil gestiune numerar in cadrul BRD, sucursala Dolj.
Nu toate institutiile bancare au insa probleme de acest gen, dar si in lipsa unor solicitari masive. "Noi nu am fost pusi in situatia sa ni se solicite moneda si sa nu avem de unde sa dam. Nu am avut probleme, dar nici nu am avut multe solicitari din partea firmelor", a afirmat Cristina Neamtu, purtator de cuvant al CEC, sucursala Dolj.
La randul lor, reprezentantii BNR spun ca exista suficienta cantitate de moneda emisa si ca bancile comerciale se pot alimenta de la casieriile din cele patru centre: Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara. "Firmele se pot duce la banci pentru a se alimenta cu moneda. Din cate am observat si eu, majoritatea societatilor mici nu au un contact permanent cu banca. Mai dureaza pana cand monedele vor ajunge la populatie. Mi s-a intamplat si mie cand am cumparat ceva sa mi se spuna ca nu-mi pot da rest pentru ca nu au marunt", a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR, sucursala Dolj.