Deficitul de forta de munca din industria carnii se ridica la 15-30%, ca urmare a migratiei muncitorilor calificati, in special transatori si macelari, in state precum Italia, Spania si Germania, sustin procesatorii din domeniu.
Potrivit directorului executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan, regiunile cu deficitul cel mai pronuntat sunt Transilvania si Banatul.
i"In Transilvania si Banat deficitul este mai pronuntat, pentru ca de-acolo lumea pleaca mai usor, fiind zone mai apropiate de vest. Fata de necesitatile industriei exista un deficit de pana la 20%", a explicat Visan. Fenomenul de migratie a fortei de munca, care, potrivit procesatorilor, dureaza de circa zece ani, s-a accentuat in ultimii doi-trei ani, in special de cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Cei mai atrasi de munca in afara sunt tinerii, motivati de castigurile mai mari, iar principalele destinatii sunt Germania, Spania, Italia. Reprezentantii firmelor din industria carnii spun ca ajung sa inlocuiasca anual chiar si jumatate din numarul total al angajatilor. Pe langa deficitul de macelari si transatori, industria carnii mai duce lipsa si de profesionisti in domeniul marketingului si comertului produselor si preparatelor din carne. Potrivit estimarilor ARC, migratia fortei de munca ar mai putea dura inca trei-patru ani. Directorul executiv al Asociatiei a aratat ca o solutie pentru diminuarea deficitului fortei de munca este pastrarea sau aducerea muncitorilor romani in tara, prin alinierea salariilor la un nivel comparativ cu cel din tarile europene. In Romania, exista aproximativ 15-20.000 de angajati in sectorul carnii, potrivit datelor ARC.