Valoarea activelor fondurilor mutuale a scazut cu 2,4% luna trecuta, pentru prima data de la inceputul anului. Cea mai mare scadere, de 5,8%, s-a inregistrat la categoria fondurilor de obligatiuni.
Fondurile monetare au reusit insa chiar sa recupereze 0,7% fata de cota de piata detinuta in aprilie, prin cresterea de 0,6% a activelor nete. Dar recuperarea s-a facut in detrimentul fondurilor de obligatiuni, care au pierdut 0,5% din cota de piata aferenta lunii aprilie. Potrivit Ghiseului Bancar, scaderea a fost cauzata de reducerea investitiilor in fonduri de obligatiuni si prabusirea preturilor actiunilor bursiere din portofoliul fondurilor. Dar nu toate fondurile au fost vaduvite de investitii. Astfel ca pentru fondurile diversificate sau de actiuni la Bursa valoarea investitiilor a continuat sa creasca, ajungand la peste opt milioane RON, dar a crescut si numarul investitorilor. De asemenea, Indicele Fondurilor Mutuale (IFM) a inregistrat in mai o depreciere de 2,98%, dupa cum rezulta din datele prezentate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Spre deosebire de perioada similara a anului precedent insa, IFM a avut o crestere de 9,56%, interval in care rata inflatiei a fost de 7,26. In pofida deprecierilor, fondurile mutuale continua sa fie atractive pentru investiorii care profita de oportunitate si cumpara la preturi mai mici.
In plus, investitiile in fondurile mutuale vor mai creste si datorita performantelor realizate in ultimile 12 luni, in special de fondurile diversificate si de cele de actiuni. Mai trebuie spus ca aceste tipuri de fonduri sunt si cele mai afectate de evolutia pietei bursiere. Iar in conditiile in care pietele bursiere din tarile inconjuratoare isi vor reveni, atragand dupa sine si revirimentul bursei si al pietei de capital autohtone, cei care vor investi in fondurile diversificate sau de actiuni vor iesi in castig.