Recesiunea economica din Statele Unite ale Americii si Europa, oglindita prin evolutia cursului dolarului si a monedei europene, se va rasfrange puternic si in activitatea de productie a Combinatului, care se va restrange peste numai cateva zile.

Scaderea drastica a productiei de otel si a preturilor pe piata internationala metalurgica, pe fondul crizei cu care se confrunta economia americana si europeana, a inceput sa afecteze si activitatea de pe platforma siderurgica. Problemele care au aparut pe piata internationala a otelului si, implicit, in activitatea de productie au fost analizate zilele trecute de sefii Combinatului, in cadrul sedintei discutandu-se varianta ca, incepand cu data de 1 noiembrie, o serie de capacitati de productie importante sa fie inchise pe o perioada determinata, respectiv timp de 5 luni.

Astfel, ar urma sa-si inceteze activitatea Otelaria 3, respectiv OLD 3 si Turnarea Continua 3, acest lucru urmand sa se intample si in cazul furnalului 2 de la UAF, in timp ce furnalul 5 nu va fi repus in functiune. In cazul in care Otelaria 3 isi va intrerupe timp de 5 luni activitatea, productia de otel se va reduce la jumatate, aceasta fiind asigurata doar de otelaria 1.

Daca activitatea a doua din cele mai importante uzine din Combinat, respectiv UOR si UAF, va fi afectata de ceea ce se intampla pe piata internationala a otelului, nu acelasi lucru se poate spune in cazul altor uzine, cum ar fi UCC, ULP, UPDES sau UPSRS, unde, in unele sectoare, vor fi efectuate reparatii capitale. Cei 600 de angajati ai otelariei 3 si cei aproximativ 100 de siderurgisti care muncesc la furnalul 2 nu sunt in pericol sa-si piarda locul de munca si nici nu vor castiga mai putini bani. Astfel, acestia vor face o serie de lucrari pe care le faceau angajatii firmelor prestatoare de servicii la uzinele respective sau vor primi alte sarcini, cum ar fi efectuarea de reparatii.

Planul gandit de conducerea ArcelorMittal Galati pentru a contracara scaderea productiei din cauza lipsei comenzilor si a scaderii pretului otelului va fi batut definitiv in cuie in cursul saptamanii viitoare, cand toti reprezentantii conducerii se vor intalni pentru a lua o decizie finala. De asemenea, este nevoie si de unda verde din partea boardului comitetului director al grupului, care va analiza propunerea ce va veni din partea sefilor Combinatului.

Situatia cu care se confrunta ArcelorMittal Galati nu este unica la nivelul grupului, scaderi importante ale productiei inregistrandu-se si la combinatele detinute de ArcelorMittal in Kazakstan si Krivoirog. Evolutiile care au loc pe piata internationala a otelului s-au rasfrant si asupra volumului vanzarilor, preturile oferite de firmele interesate de produsele care ies pe poarta Combinatului fiind mici in comparatie cu cele de vanzare, care au fost calculate tinandu-se cont de costul de productie. Din aceasta cauza, in ograda Combinatului exista stocuri de produse care nu isi gasesc, deocamdata, cumparatori. Problemele aparute in productie nu ar putea fi insa un argument prea temeinic folosit de administratie pentru a nu oferi o majorare salariala corespunzatoare, deoarece, pe primul semestru, Combinatul a obtinut un profit record, desi productia a inregistrat o scadere cu 200.000 de tone de otel, un castig consistent fiind inregistrat si anul trecut.