Cresterea economica reala din primul semestru s-a accelerat semnficativ comparativ cu perioada similara din 2007, la 8,8%, iar cea din trimestrul doi la 9,3%, ambele valori reprezentand niveluri record pentru Romania, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Produsul Intern Brut (PIB), in preturi curente, estimat pentru primul semestru a fost de 195,76 miliarde de lei, iar pentru trimestrul doi de 109,01 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al INS.
Institutul National de Statistica dispune de date trimestriale incepand din 1998, insa, din 1990 pana la acel moment, Romania fie a avut o scadere economica, fie avansul a fost mai redus.
La nivel semestrial, precedentul record, de 7,4%, a fost atins in primele sase luni din 2006, iar la nivel trimestrial, de 7,9%, in intervalul aprilie-iunie 2006.
In luna august, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca PIB aferent primului semestru din acest an a inregistrat un avans de 8,6%, pe fondul unei cresteri economice de 8,9% in trimestrul al doilea, ambele valori reprezentand un record pentru ultimele doua decenii.
INS nu prezinta date referitoare la factorii care au determinat cresterea economica, informatiile urmand sa fie prezentate in cadrul unei conferinte de presa programata pentru 11 septembrie.