Din cauza ratelor bancare tot mai umflate la credite, companiile se trezesc ca le-a crescut impozitul pe venit datorat statului. Aceasta anomalie este posibila pentru ca legislatia prevede ca nu sunt deductibile fiscal cheltuielile cu dobânda daca gradul de îndatorare al firmei este mare. Companiile doljene care au contractat credite bancare pe o perioada mai mare de un an si s-au ales cu dobânzi uriase în ultimul timp risca sa plateasca si impozitul pe venit mai mare decât de obicei. Fiscul nu ia în calcul cheltuiala cu dobânda în anumite situatii, deci nu pot fi diminuate veniturile firmei cu banii care pleaca spre banci. Pe scurt, societatile se aleg si cu dobânda mare, si cu impozit mai mare de plata catre stat. Oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj sustin ca, potrivit Codului Fiscal, daca gradul de îndatorare al firmei este mai mare decât cifra 3, atunci cheltuiala cu dobânda nu este deductibila fiscal. În aceasta situatie, nici pierderea rezultata din diferenta de curs valutar nu este deductibila fiscal. Înca un motiv sa-i creasca impozitul pe venit, pentru ca înca o cheltuiala (cu diferenta de curs valutar) nu se scade din veniturile impozabile. Compania a pierdut astfel de trei ori daca are un credit pe o perioada mai mare de un an si acesta este în valuta: i-a crescut rata bancara, s-a marit cotatia euro si a dolarului în raport cu leul si s-a majorat si impozitul catre stat. Totul depinde de cât de îndatorata este societatea. Si, cu cât este mai îndatorata, cu atât va deveni si mai îndatorata, pentru ca nu i se diminueaza venitul impozabil, deci îi creste impozitul. Detaliile sunt prezentate de Codul Fiscal, la art. 23.  
Gradul de îndatorare creste masa impozitata Gradul de îndatorare se evidentiaza ca raport între capitalurile împrumutate si cele proprii ale firmei. El se calculeaza ca medie a sumelor de la începutul anului si pâna la finalul perioadei pe care s-a contractat creditul si se raporteaza la capitalurile proprii. Se iau în calcul numai creditele care au o perioada de rambursare de peste un an. "Daca gradul de îndatorare este mai mare decât 3, atunci cheltuiala cu dobânda si pierderea din diferenta de curs valutar nu sunt deductibile fiscal. Ele se raporteaza pâna la deductibilitatea lor, dar impactul este acela ca firmei îi creste masa impozabila, profitul impozabil", a precizat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Alexandru Barcan. 
Firmele pot evita birul prin linia de credit Daca, în cazul creditelor bancare, companiile îsi pot negocia cu bancherii dobânzile si comisioanele, în cazul impozitului datorat statului nu exista loc de discutii. Ce reiese din înregistrarile contabile trebuie platit la Fisc. Firmele pot însa sa evite nedeductibilitatea cheltuielii cu dobânda daca se împrumuta pe termen scurt. Daca societatea ia un credit mai mic, atunci acesta trebuie contractat pe o perioada de pâna la un an. În acest caz, cheltuiala cu dobânda se deduce fiscal, deci scad veniturile impozabile cu dobânda si impozitul de plata devine cel real. Alta modalitate si mai buna de a evita legal cresterea impozitului pe venit este ca firma sa-si deschida o linie de credit, dar pe o perioada de pâna la 12 luni. Avantajele liniei de credit sunt si de alta natura (de finantare rapida a afacerii), nu neaparat numai de natura fiscala.