Somerii indemnizati vor primi cu aproximativ 11% mai multi bani de la stat începând din februarie. „Odata cu modificarea salariului minim pe tara la 600 de lei începând cu 1 ianuarie 2009, cuantumul indemnizatiei de somaj se mareste de la 405 la 450 de lei, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote de 3%, 5%, 7% sau 10% asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executiva a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Cota se aplica în functie de stagiul de cotizare (3% pentru cel putin trei ani, 5% pentru minimum cinci ani, 7% pentru cel putin zece ani si 10% pentru minimum 20 de ani).
Si absolventii institutiilor de învatamânt mediu si superior vor primi o indemnizatie de somaj mai mare decât pâna acum. Aceasta va fi în cuantum de 300 de lei (50% din salariul minim garantat în plata), cu 11% mai mare decât suma acordata pâna la 1 ianuarie 2009 (270 de lei).
Potrivit legislatiei în vigoare, indemnizatia de somaj se reactualizeaza ori de câte ori se modifica salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata.
„De marirea cuantumului indemnizatiei de somaj beneficiaza atât persoanele care si-au depus dosarul de somaj ulterior datei de 1 ianuarie 2009, cât si cele existente în evidentele AJOFM ca persoane indemnizabile“, a precizat Daniela Dobrin.
Aceasta majorare a indemnizatiei de somaj este a doua din ultimele luni. Începând cu 1 octombrie 2008, odata cu cresterea salariului minim pe economie la 540 de lei, cuantumul indemnizatiei de somaj s-a marit cu 8%.